Vsaďte na design

Klasické jednobarevné řešení žaluzií či rolet už dnes majitele bytů z hlediska designu neomezuje. Látkové rolety dokážete vybrat v mnoha barevných variantách tak, aby ideálně doplňovaly zbytek interiéru. Nemusíte se bát, že by vybraná barva odpovídající vašemu vkusu propouštěla příliš mnoho slunečního světla. Díky různým úpravám látek, ze kterých jsou rolety vyrobeny, si můžete určit velmi přesně jejich propustnost. Omezovat svou fantazii nemusíte ani v případě, že jsou okna vašeho bytu nadměrně velká nebo atypicky tvarovaná. Do podkrovních bytů se šikmými okny se například výborně hodí rolety s vodící lištou, díky kterým se v místnosti udrží jak dostatečná tma, tak stálá teplota. Rolety totiž fungují i jako doplňkový termoizolační prvek, který v často rozpáleném podkroví oceníte.

Jenom tolik světla, kolik chcete

Rolety jsou skvělým řešením, mnoho lidí však stále preferuje žaluzie. Důvod je v tom, že s nimi lze velmi dobře a přesně regulovat množství světla, které do bytu proniká. Kvalitní vnitřní žaluzie se dnes vyrábějí především z hliníku, jejich luxusnější (a vizuálně velmi zajímavé) verze pak například z exotického dřeva, někdy i potaženého kůží. Záleží jenom na vás, kolik do žaluzií investujete. Kromě lamelových žaluzií existuje také mezistupeň mezi žaluziemi a látkovými roletami, kterým se říká žaluzie plisé den a noc. Inovativnost plisé žaluzií den a noc spočívá v jejich dvojité funkčnosti. Tyto plisé žaluzie se totiž skládají ze střídajících se pruhů látky, jedné propustné a jedné zatemňovací. Máte možnost si tedy v místnosti nastavit množství světla tak, aby dokonale vyhovovalo vašim momentálním požadavkům a zároveň jste měli neustále dostatek soukromí.

Nepouštějte dovnitř otravný hmyz

Ani velkým městům se zejména v letních měsících nevyhýbají nálety komárů a jiného hmyzu. Když teploty dosahují tropických hodnot, musí se pak obyvatelé bytů někdy rozhodnout, jestli jejich spánek budou negativně ovlivňovat tito nepříjemní zástupci hmyzí říše, nebo neúnosné horko při zavřeném okně. Dobré sítě proti hmyzu v oknech jsou tedy vynikající investicí. Zabrání vstupu nechtěných hmyzích hostů při otevřeném okně i za rozsvíceného světla.

Zdroj: Youtube

Digitální revoluce se stínění nevyhýbá

Moderní domácnost je čím dál tím více propojená a obsahuje chytré prvky ovladatelné třeba z vašeho telefonu. Stínění není výjimkou. Místo manuálního ovládání můžete zvolit variantu s elektrickým motorem a kontrolovat přísun slunečního světla v bytě bez nutnosti vstát z křesla. Jak vidíte, „vyhrát si" s výběrem praktického stínění není v dnešní době již žádný problém.