Začnete s pohybem pozvolna

Je jedno, na jaký pohyb se soustředíte, vždy s ním však začněte pozvolna. Nejvíce úrazů si přivodí netrénovaní lidé, kteří po létech či prvně v životě vyběhnou, na kole se snaží ujet napoprvé 50 kilometrů, nebo se na firemním teambuildingu rozhodnou nenechat se zahanbit v kolektivních hrách. K tomu leze doporučit jen jedno: „Neblbněte!" Začněte se pravidelně hýbat, ale pozvolna. Kouby a svaly zatěžujte po malých krůčcích, avšak pravidelně. Není důležité, zejména zpočátku, kolik, ale jak často. Tělo před každým sportem rozcvičte – zahřejte a protáhněte. A protáhněte se i poté, co si dáte svá kolečka kolem baráku, nebo zasednete z kola.

Nakrmte své klouby

Klouby potřebují vhodnou výživu, Ty, které začneme zatěžovat, dvojnásob. Správné stravování je základ, jenomže mnohdy pro naše klouby nestačí. Jídla, která bývají zdrojem přirozené kloubní výživy, často v dostatečném množství ani nejíme. Výhodně je proto užívat vhodné suplementy, tedy doplňky stravy obsahující potřebné složky pro udržení našich kloubů, kostí, šlach a svalů v kondici. Obvykle jde totiž právě o kombinaci látek, které zajišťují výživu pro náš pohybový aparát jako celek.

Kloubní výživa nesmí v naší stravě chybět. Je prevencí opotřebení kloubů, bolestí pohybového aparátu i jeho správného fungování. Důležitými látkami jsou glukosamin sulfát, chondroitin sulfát a methylsulfonylmethan. Za další podpůrné látky se považují hydrolyzovaný kolagen, kyselina hyaluronová, vitamín C, vápník a též Omega-3 mastné kyseliny (EPA a DHA).

Profesionální sportovní výživa pro vazy a klouby se dnes nabízí v mnoha účinných doplňcích stravy. Není problém najít přípravek. Pouze se soustřeďte na skutečnost, abyste jej skutečně pravidelně užívaly. Nikdy totiž nejde o jednorázovou zázrační pilulku, ale o pomocníka a stálého partnera při změně životního stylu.

Na které sporty pozor?

Některé sporty jsou pro naše klouby věší zátěží než jiné. Neznamená to, že byste se do nich neměly pustit, je však důležité dbát více o prevenci, pokud jde o výživu kloubů, ale třeba i o vhodný výběr sportovní obuvi. Ta se na zátěži kloubů rovněž zcela zásadně podepisuje. Mezi problematické sporty, pokud jde o zátěž kloubů patří běh na tvrdém povrchu na asfaltu) a všechny sálové sporty, jako jsou volejbal, basketbal, florbal či squash. Naše klouby nemají rády tvrdé otřesy a k těm dochází na nepružných tvrdých podlahách.