Opak většinou bývá pravdou a filmová místa můžete sami navštívit. Prozradíme vám, která místa filmaři častokrát přeměnili k nepoznání a kde se procházeli vaši oblíbení herci. Podívejte se spolu s námi pod roušku filmový triků. Zavítejte do středních Čech, do kraje filmu zaslíbeného. Díky své poloze, rozmanité nabídce historických míst a divoké krajině se staly střední Čechy vyhledávanou filmařskou lokalitou.

Vydat se po stopách filmů bude o to dobrodružnější, podniknete-li cestu i s vašimi nemladšími členy rodiny. A jaké jiné stopy s dětmi sledovat než ty pohádkové. Střední Čechy se staly domovem mnoha odvážných princů i zakletých princezen.

Koho by nebavili věčné půtky a šarvátky tří vysloužilých vojáků – Pankráce, Serváce a Bimbáce – ve Werichově pohádce Tři veteráni. Pro svůj 21. filmový počin si režisér Oldřich Lipský vybral různé kouty středočeské krajiny. Rybník, do kterého trojice zahodí kličku od flašinetáře a další parkové scény se odehráli v průhonickém parku, který dnes patří na seznam UNESCO. Nenechavou kozu a cigaret chtivého celníka bychom dnes už jen těžko hledali v Houbově lomu u Koněprus, za to se můžeme vydat na prohlídku krasových jeskyní. Hledat krále Pikola i princeznu Bosanu se vydejte na hrad Křivoklát, centra království Monte Albo. „Luxusní" ubytování hoteliéra Supa vybudovali filmaři ve dvoře v Dobrovízi.

Na většinu míst se filmaři s oblibou vracejí, a proto jsem stejné nádvoří hradu Křivoklát mohli spatřit i v království Země lva v pohádce Třetí princ, v království nemluvné princezny v pohádce Honza málem králem nebo v podobě tržiště v populárním Andělovi Páně.

I do průhonického parku s novorenesančním zámkem se filmové štáby rády vracejí. Rozsáhlý park a romantická podoba zámku se staly kulisou pro veršovanou pohádku Boženy Němcové Princezna se zlatou hvězdou. Děj tradiční vánoční pohádky se kromě průhonického zámku odehrával i na hradě Kokořín, který se stal zámkem dobrosrdečného krále Radovana. Jako kulisa posloužily zámecké zdi i v pohádce S čerty nejsou žerty, pohádkovému seriálu Arabela a u Podzámeckého rybníku postavil svůj vynález král Jan v pohádce Kouzelný měšec.

Při výčtu alespoň zlomku toho, co bylo ve středních Čechách natočeno nesmíme zapomenout ani na nesmrtelné komedie a populární seriály. Okolí Hořovic se stalo útočištěm legendárního seriálu a později natočeného filmu Okresní přebor, který si oblíbily celé generace. Český komediální seriál z fotbalového prostředí baví své diváky především přístupem k běžným situacím amatérských sportovců. Ve středočeské obci Lochovice vás na domácí hřiště TJ Slavoj Houslice upozorní nápis, který tu po štábu zůstal dodnes. Ani v hospodě U Koníčků, kde se hlavní představitelé dohadovali o plánu, jak zvítězit a dostat se tak konečně do vytoužené krajské ligy, se toho příliš nezměnilo.

S dalšími filmovými místy ve středních Čechách vás seznámí nový průvodce, který je dostupný online na strednicechy.cz nebo v tištěné podobě v infocentru v Husově ulici na pražském Starém Městě.