Každý, kdo se chystá koupit nové auto, má v podstatě čtyři možnosti. Kromě možnosti okamžitého vyplacení celé částky, se nabízí varianta jako klasický leasing, půjčka od banky nebo nebankovního subjektu, či stále oblíbenější operativní leasing. Každá z variant má svá pro a proti.

Okamžitá koupě

Velká část lidí považuje za nejlepší variantu koupit si auto ihned „za hotové“. Nejčastějším argumentem, proč tuto variantu lidé volí, je, že se nezadluží a auto je okamžitě v jejich vlastnictví. Takové řešení je ale výhodné pouze v případě, že disponujete větším množstvím hotovosti. Pokud za auto vydáte všechny své finanční rezervy, rozhodně je výhodnější zauvažovat o jiných variantách pořízení. Obzvlášť pokud byste vzhledem k financím slevovali ze svých nároků na auto co se např. stáří či bezpečnosti týče.

Klasický leasing

Varianta, která napadne většinu kupujících jako první, pokud nemají k dispozici dostatek finančních prostředků na úhradu plné částky nového auta, je klasický finanční leasing. Na jednu stranu je to příjemná a oblíbená forma financování, jelikož celkovou částku máte rozdělenou do jednotlivých měsíčních splátek. Na druhou stranu má i svá úskalí či nevýhody. Jednou z nich je akontace, což znamená, že hned na začátku musíte zaplatit určitou procentuální částku z ceny vámi vybraného vozu. Částka bývá různá, i když ve většině případů se pohybuje kolem deseti procent. Nemusí to být vysloveně pro všechny problém, ale např. pro lidi s nižším příjmem to může být komplikace. Další nevýhodou klasického leasingu je, že případné opravy a servis vozu si hradíte sami i přesto, že během doby, kdy auto splácíte, je jeho oficiálním majitelem leasingová společnost. Až v momentě, kdy splatíte poslední splátku, se stává auto vaším majetkem.

Vylepšená forma leasingu - operativní

Zajímavější formou klasického leasingu je tzv. operativní leasing. "Popularita operativního leasingu u jednotlivců ale i u podnikatelů rok od roku jen roste. Lidé si ho velmi oblíbili, protože při něm není vyžadována žádná akontace, ani žádné jiné vstupní poplatky. Jedná se vlastně o dlouhodobý pronájem auta, stejně jako si pronajímáte třeba byt. Klient platí každý měsíc předem dohodnuté splátky, přičemž po splacení si může vybrat opět nové a bezpečnější auto. V případě naší společnosti je také možné dohodnout se na odkupu vozidla, "vysvětluje Monika Vocílková ze společnosti Arval. Tato forma financování má jedno obrovské plus a to, že leasingová firma se vám stará po celou dobu o havarijní pojištění, povinné ručení, pravidelný ale i okamžitý servis či výměnu pneumatik. Postará se jednoduše o vše, co souvisí s používáním auta, řízení pak musíte zvládnout sami. Pokud chcete navíc auto měnit třeba každý rok či pět let, je operativní leasing jednou z nejlepších variant. V tomto případě je vlastníkem auta po celou dobu pronájmu leasingová společnost, která zároveň přebírá za auto plnou zodpovědnost, tedy řeší za vás i pokuty.

Spotřebitelská půjčka

V tomto případě můžete porovnávat a vybírat mezi bankami či nebankovními subjekty. V případě bank můžete v jejich nabídce přímo narazit na spotřebitelský úvěr na auto jako samostatný produkt. Stejně tak v nebankovním sektoru naleznete společnosti, které se na auto-půjčky přímo specializují. Bezpečnějším způsobem je vždy volit půjčku poskytovanou bankovním subjektem. Nespornou výhodou je rychlost vyřízení a stejně jako o leasingu to, že se nevydáte ze svých úspor. Zároveň jste v technickém průkaze uveden jako jeho majitel. Nevýhodou mohou být vyšší úrokové sazby a hlavně riziko dalších nákladů spojených s provozem automobilu.