Plevele v záhonech brambor

Plevele nejvíce ohrožují brambory na začátku růstu. Abychom co nejvíce omezili výskyt dvouděložných plevelů v záhonech brambor a tím podpořili růst brambor pro bohatou úrodu, doporučujeme použít na půdu selektivní herbicidy. K vhodným selektivním herbicidům do brambor patří granulovaný přípravek PROTI plevelům v bramborách (Mistral) nebo kapalný přípravek Arcade 880 EC.

U obou přípravků se jedná o listové a půdní herbicidy, které hubí plevele nebo brání v růstu běžným dvouděložným plevelům (svízel, heřmánky, ptačinec žabinec, aj.). Pokud máte problém s úporným plevelem ježatkou kuří nohou, pak doporučujeme specialistu na tento plevel, přípravek Arcade 880 EC.

Aplikace se provádí postřikem na půdu. Postřik je vhodné provést ideálně ještě před vzejitím brambor (tj. ihned po výsadbě brambor). Tento postup doporučujeme zejména u přípravku Arcade 880 EC. Pokud tento termín nestihnete, můžete provést postřik nejpozději, kdy výška natí brambor je max. 10 cm. V tomto případě je pak vhodný přípravek PROTI plevelům v bramborách (Mistral).

Po aplikaci daného herbicidu se na ošetřované půdě vytvoří ochranný film, který brání růstu plevelů. Tento film pak nesmí být porušen zpracováním půdy anebo prudkými srážkami bezprostředně po postřiku. Předpokladem dobré účinnosti přípravku je dostatečná půdní vlhkost.

Připravte se na mandelinku bramborovou!

Larvy mandelinky bramborové dokáží „sežrat“ až celé natě brambor. S ošetřením tedy neotálejte! Ošetření se provádí zásadně v larválním stádiu L1-L2 (larvy jsou ještě malé a barvy černé až červeno černé).

Doporučujeme přírodní insekticid Spintor nebo přípravek PROTI mandelince (Spintor). Tyto produkty obsahují účinnou látku spinosad, která je přírodní a šetrná k životnímu prostředí. Přípravek má vysokou účinnost proti mandelinkám, působí kontaktně a požerově.

Více informací najdete na www.agrobio.cz.