Než si koupíte novou peněženku, zodpovězte si, co všechno v ní budete nosit, kolik karet se do ní musí vejít, jestli potřebujete i místo na mince. Ideální je podívat se na tu aktuální a říct si její plusy a minusy. Díky tomuto procesu dokážete výběr hodně zúžit a hledat jen dámské peněženky, které splňují vaše požadavky.

Velká, nebo malá?

Malé i velké, kulaté, obdélníkové, nebo hranaté. Velikost nejlépe určíte podle toho, co všechno budete v peněžence nosit. Velké peněženky sice poskytují mnohem více prostoru a jsou přehlednější, ale mohou být nepraktické, pokud nechcete neustále překládat doklady z jedné do druhé, aby se vám peněženka vešla do tašky.

Malá peněženka je naopak spíše pro minimalistky, které u sebe mají jen kreditku a pár dokladů. V takovém případě moc místa v peněžence nepotřebujete. Navíc se vám vejde do každé kabelky i do kapsy a nemusíte si dělat starost s přendáváním věcí z jedné peněženky do druhé. Uvnitř malé peněženky většinou najdete místo na několik karet, nějaké ty drobné a přihrádku na hotovost.

Pouzdro na karty místo plnohodnotné peněženky

Pokud jste ten typ, co u sebe nenosí hotovost, pak vám nejspíš bude stačit i některý ze stylových pouzder na karty. Jsou tenké, malé, pojmou několik karet a vejdou se opravdu, ale opravdu všude. Třeba i do malého psaníčka nebo nano kabelky.

Velmi často jsou vyrobeny z kůže, či eko kůže s textilní podšívkou. Jsou veliké tak akorát na kartu, tedy zhruba 7 × 10 × 0,5 centimetru.

Popusťte uzdu fantazii

Pokud se rozhodnete sáhnout po větší peněžence, důležitou roli bude hrát nejen materiál, což je většinou kůže nebo syntetická kůže, ale také její barva. Velká peněženka totiž může sloužit i jako malá clutch kabelka. Do mnoha z nich dáte i telefon, některé jsou dokonce přesně tomu i přizpůsobené.

Co se barvy týče, neexistuje žádný správný vzorec pro její výběr. Vše záleží na vašem vkusu. Stále ale platí, že neutrální barvy jako pudrová, černá či pastelové barvy, se hodí ke všemu a zkombinujete je s každodenním outfitem i na večerní drink s kamarádkami.

Zapínání peněženky je nejen praktické, ale dokáže velmi snadno změnit i celý styl peněženky. Zip je praktický, ale i sebeelegantnější peněženku bude vždy trochu shazovat. Zapínaní na cvok ale zase může být problémem při opravdu plné peněžence a snadno pak něco může vypadnout.