Vítejte v peelingovém světě

Mnoho nečistot, které se na naší pokožce usadí během dne či noci, zvládnete odlíčit nebo vyčistit omytím vodou či speciálními produkty, jako je mycí gel či hydrofilní olej. S hromaděním odumřelých buněk si ale neporadí. Jejich nánosy pak mohou způsobit, že vaše pleť bude působit matně, šupinatě a unaveně. Navíc vytváří ideální prostředí pro suchou a svědivou pokožku, hromadění kožního mazu a tvorbu akné. Poznáváte se? Pak nastal ten pravý čas na to sáhnout po vhodném peelingu!

Peeling neboli exfoliace pleti znamená zbavování se odumřelé kůže, díky kterému bude vaše pokožka opět čistá, hladká a rozjasněná. Pravidelný peeling navíc pomáhá podpořit přirozenou obměnu kožních buněk, takže pokožka dlouho působí svěže a mladistvě. Šupinatou pleť nezakryje ani ten nejlepší make-up, proto je peeling skvělou cestou k neodolatelnému líčení.

V neposlední řadě pleť mnohem lépe dýchá, když ji nezatěžuje řada nečistot a odumřelých buněk, které jinak mohou vytvořit nepropustnou bariéru. Díky peelingu se do pleti lépe vstřebá vaše pleťové sérum a snadněji přijme všechny živiny, které jí dodáte například v pleťovém krému. O důvod víc zařadit peeling do své pravidelné rutiny! Ale pozor, nic se nemá přehánět. S peelingem buďte opatrní, bohatě vám bude stačit maximálně 1-2× týdně. Peeling by se rozhodně neměl stát každodenní součástí péče o pleť.

Teď už se pojďme podívat na to, jak se liší jednotlivé druhy peelingů:

Mechanický peeling (scrub)

Mechanický peeling je většinou ve formě gelu, krému nebo pasty, který obsahuje abrazivní přísady. Tím může být cukr, sůl, části ořechů či pecek různých plodů, písek nebo mletý prášek, který je k pleti asi nejšetrnější. Jeho masírováním po obličeji, rtech nebo těle fyzicky olupujete vrchní vrstvu kůže.

Neúměrným a příliš silným drhnutím kůže scrubem či peelingem si můžete pokožku nejen podráždit, ale i poškodit. Především drsnější abrazivní složky mohou na pokožce způsobit drobná poranění, která se snadno zanítí a přispějí k tvorbě jizviček. Proto vybírejte jemnější mechanické peelingy a zacházejte s nimi opatrně hlavně v případě, že je používáte v oblasti obličeje a dekoltu. Osoby s akné, ekzémy a citlivou pletí by měly zvážit spíše následující dva typy peelingů.

Chemický peeling

Chemický peeling nespoléhá na to, že si pleť obrousíte ručně. Stačí nanést sérum či masku, která obsahuje (zpravidla ovocné) kyseliny vhodné k šetrnému odstranění odumřelých buněk. Výhodou chemického peelingu je, že nepůsobí pouze na povrchu kůže, ale dostává se i do hlubokých vrstev, kde stimuluje tvorbu kolagenových vláken. Díky tomu pomáhá k omlazení a rozjasnění pleti, redukování pigmentových skvrn a vrásek a dokonce příznivě působí i při léčbě akné.

Peeling pleť může vysušovat, proto po něm nezapomeňte na dostatečnou hydrataci pokožky. Na obličej a dekolt zvolte vhodný pleťový krém, a také po mechanickém peelingu ošetřete svou pokožku na zbytku těla pomocí vhodného tělového mléka.

U chemických peelingů se doporučuje začínat opatrně. Vyberte si co nejjemnější peeling s nejnižší koncentrací kyselin, a teprve postupně přidávejte na četnosti používání či intenzitě peelingu.

Enzymatický peeling

Enzymatický peeling patří k nejjemnějším metodám exfoliace, proto je nejvhodnější volbou pro ty, kdo mají citlivou pokožku. Často se pro tyto účely využívají enzymy z ovoce a zeleniny, například z papáji, dýně, ananasu, ale i z mořského planktonu. Ty rozpustí odumřelou vrstvu buněk a zanechají pleť hebkou na dotek. Navíc proniknou i do hlubších vrstev kůže, kde podporují rychlejší obnovu buněk a celý proces exfoliace.

Enzymatický peeling způsobuje nejmenší podráždění pokožky. Pomáhá čistit póry, zlepšit kvalitu pleti i její texturu a bojovat proti vráskám, jizvičkám a dalším nerovnostem pleti.