Jaký olej je vhodný do fritézy?

Není olej jako olej. Při fritování je třeba být zvláště opatrný! Nejdůležitější údaj, který musíte při výběru oleje na fritování je kouřový bod. Oleje a tuky, které jsou určeny k fritování jsou složeny z více rostlinných olejů, čímž se snižuje riziko přepálení oleje. Obecně se doporučuje fritovat při teplotě uvedené na fritovacím oleji či tuku. Například při klasickém fritování hranolek je doporučená maximální teplota 175°C.

K fritování je nejlepší používat palmový, arašídový, řepkový, slunečnicový nebo olivový olej, protože mají vysoký kouřový bod.

Zde je seznam kouřových bodů doporučených olejů na fritování:

  • Avokádaový rafinovaný olej (271°C)
  • Olivový rafinovaný (242°C)
  • Slunečnicový rafinovaný olej (232°C)
  • Arašídový rafinovaný olej (232°C)
  • Kokosový rafinovaný olej (232°C)
  • Řepkový olej (190-232°C)
  • Avokádový nerafinovaný olej (190-205°C)
  • Olivový panenský olej (199°C)
  • Olivový extra panenský olej (191°C)

Pokud byste se chtěli použití oleje vyhnout, můžete jej nahradit tukem živočišného původu – tedy vepřovým či jehněčím tukem, nebo tukem rostlinného původu jako je palmový tuk, které jsou také vhodné pro fritézu.

4 důvody, proč jsou smažené potraviny škodlivé

  • Jídlo, které smažíme na oleji přirozeně ztrácí vodu i živiny, místo toho absorbuje tuk z oleje, a tak roste na kaloriích.
  • Obzvlášť škodlivá je konzumace přepáleného oleje. Pokud už jídlo smažíme na oleji nebo másle, je třeba dbát na kvalitní výběr. Přepálený tuk zvyšuje riziko špatného cholesterolu, srdečních chorob, cukrovky, obezity i rakoviny.
  • Důsledkem konzumace smažených potravin je i zvýšené riziko aterosklerózy. V tepnách se ukládá tuk ze smažených potravin, vápník, fibrin a odpadní látky, což vede k omezení průtoku krve. Cévy pak ztrácejí svoji elasticitu, tvrdnou a zvyšuje se riziko jejich prasknutí.
  • Smažené hranolky nebo sýr nás zasytí jen na krátkou dobu. Přestože mají mnoho kalorií, neobsahují potřebné živiny, a proto brzy pociťujeme hlad, což vede k přejídání , nadváze a pak až k obezitě. Navíc smaženými potravinami nepotěšíme ani náš trávicí systém. Nadměrná konzumace smažených potravin se projevuje bolestmi břicha, nadýmáním, průjmem či zápachou.

Jak si připravit fritované jídlo zdravě?

Smažená jídla obecně patří k oblíbeným jídlům, avšak co se týče zdraví, určitě je nenajdete v žádném fitness jídelníčku. Důvodem je přítomnost oleje a tuků.

Pokud si ale svůj jídelníček neumíte představit bez křupavých kuřecích nugetek, marinovaných kuřecích křidélek, bylinkových steaků, hranolků, kroket, amerických brambor či smažené zeleniny, měli byste zainvestovat do kvalitní fritézy.

Horkovzdušné fritézy dokážou připravit chutné pokrmy s použitím minimálního množství oleje, takže přinášejí s sebou i mnohem méně rizik v souvislosti se zdravím. Ke smažení jídla v horkovzdušné fritéze stačí použít pouze 1 - 2 lžíce oleje. Horkovzdušné fritézy fungují podobně jako horkovzdušná trouba. Ve fritéze neustále cirkuluje horký vzduch, který je rovnoměrně zahříván topným tělesem. Stačí, když na fritéze nastavíte požadovanou teplotu fritování a přidáte lžíci oleje na fritování, aby si jídlo udrželo šťavnatost.