Vůně jako druhé šaty

Vůně již dávno nejsou pouze doménou žen a jejich mužské protějšky to dobře vědí. Ne nadarmo se říká, že parfémy jsou jako druhé šaty: na společenských událostech okamžitě vyniknete v davu, zatímco na večírcích upoutáte pozornost opačného pohlaví. Proto si na výběru vůně dávají záležet i příslušníci mužského pokolení

Nejenže stejný parfém voní na každém muži jinak, což je dáno rozdílným pH pokožky i životním stylem, ale zároveň by měl odrážet jeho povahu i záliby. Abyste pánské parfémy dokázala rozlišit a vybrala správně, je třeba zohlednit i další kritéria.

1. Druhy vůní

V prvním kroku si ujasněte, jaká vůně bude pro vašeho partnera ta pravá. Nabízí se několik možností:

  • Citrusové vůně – vyrábí se z citrusů nebo zelených lístků. Jsou vhodné pro milovníky lehčích osvěžujících tónů nebo pro muže mladé věkem i duchem.
  • Květinové vůně – dřevité a kořeněné tóny mají v oblibě romantické duše. Správně vybraný parfém znásobí kouzlo okamžiku při společné procházce nebo nad sklenkou vína.
  • Sportovní vůně – aroma bylinek, citrusů nebo mořské tóny ocení náruživí sportovci, kteří se chtějí i po fyzickém výkonu cítit ve společnosti svěže.
  • Luxusní vůně – nároční gentlemani si potrpí na vůni kůže, tabáku nebo medu. Jedná se o cenově náročnější zboží, proto raději počítejte s vyššími výdaji.

2. Intenzita vůní

Důležitým parametrem je také koncentrace vonných složek. Ačkoli členění vůní je poměrně rozmanité, většinou si vystačíte se základním dělením níže:

  • Parfémy – silně koncertované přípravky, které obsahují průměrně 15–40 % vonných složek. Obvykle postačí nanést na kůži jen několik kapek a po zbytek dne máte vystaráno.
  • Parfémy vody – oproti parfémům nabízí pouze 8–15% podíl vonných esencí. Po aplikaci vydrží 6 až 8 hodin. Pánové tak stihnou vyřídit většinu pochůzek, aniž by se museli obávat, že jim vůně předčasně vypoví službu.
  • Toaletní voda – skvělá volba do parných letních dnů, které si žádají méně intenzivní, osvěžující vůni. Toaletní vody obsahují jen 4–8 % vonných složek a nanáší se opakovaně i během dne.
  • Kolínská voda – má nejnižší koncentraci vonných esencí (3–5 %) a používá se na tělo i oblečení. Pokud ji u partnera v koupelně objevíte, dost možná ji využívá také jako vodu po holení.

3. Osobní zkušenost

Závěrem jedna důležitá rada: zkuste svého muže nenápadně vyzpovídat, jakým druhům vůní dává přednost. V případě, že se k prověřeným značkám parfémů opakovaně vrací, možná vám (nevědomky) nejlépe poradí on sám.

Pokud vsadíte na jistotu, ušetříte si vrásky při návštěvě parfumerie a zároveň obdarovaného potěšíte ideálním kosmetickým doplňkem, aniž byste pokazila očekávaný moment překvapení.