Wire-wrapping by šlo přeložit jako omotávání drátem. Nebude to ale tak jednoduché, že?

Ono to vlastně jednoduché je. Tenčím drátkem se omotává silnější drátěná kostra, připevňují se kamínky a další dráty.

Klasický wire- -wrapping pracuje především se stříbrem, ale já mám nejraději ocel. Je sice tvrdá a ničí běžné kleště, ale je taky pevná a trvanlivá a šperk drží pěkně tvar. To vše chce čas, trpělivost a cvik, jako asi všechny činnosti. Podle mě sice možná ocel působí chladně, ale dokáže skvěle orámovat a zvýraznit drahý kámen, vyzdvihnout jeho barvu a svit.

Jak dlouho už wire-wrapping děláte?

Bude to tak devět deset let, pracuji skoro každý den, když pár dní vynechám, doslova mě svrbí ruce. Nikdy v životě by mě přitom nenapadlo, že se tvorba šperků stane mou obživou. Až jsem pak před deseti lety hledala nějakou možnost, jak nahradit vypadlé granátky v náušnicích, které jsem zdědila po babičce, a objevila svět kamenů, korálků a drátků.

Kreslíte si návrhy, nebo tvoříte z volné ruky?

Většinou nekreslím, představu, co chci a jak to má vypadat, mám v hlavě. Návrhy si kreslím, jen když dělám něco konkrétního, zvířátko nebo ornamenty, abych dodržela proporce.

Co vám k tvoření pomůže?

Radost. Z práce, z výsledku, z kladné odezvy. Práce mě musí těšit, jinak to nemá smysl a na výsledku je to vidět. Ráda plánuju před usnutím, co budu druhý den dělat. Přemýšlím nad zapeklitostí, co se mi nedaří, jak by se to dalo udělat. Ráno vstávám za tmy a vyvenčím naši psí holku. Přijdu domů, uvařím si čaj, pustím audioknihu, bez ní to nejde, a beru do ruky kleště a dráty.

Je pro vás něco obtížné?

Popisky! Když mám při nabídce zákazníkům šperk popsat tak, aby měl zákazník jasnou představu o jeho podobě. Stejně tak fotografie, ta musí ukázat vše podstatné, zachytit šperk přesně, ale zároveň mít atmosféru. V prodeji mi naštěstí pomáhá Fler. Vítám, že můžu prodávat na internetu a přitom se nemusím starat o technické zázemí a hladký chod. Navíc mě členství ve Fler klubech nutí dělat nové věci, které bych jinak neměla důvod zkoušet. To mně posouvá dál, v tom je prostředí na Fleru jedinečné a inspirující. Nutí mne prostě neustrnout a zlepšovat se.

Připravila Helena Görnerová, Fler.cz