Na zpracování kamenů má přímo vystudovanou školu. „Takzvanou šperkárnu v Turnově, obor broušení a rytí drahých kamenů. Ale řemeslu jsem se začala věnovat až pár let po ní. Předtím na Sicílii sbírala praxi (a matetrál)."

Ukládáte kámen do kapsy s jasnou vidinou, co z něj bude?

Někdy ano a někdy to dopadne úplně jinak. Jsem nyní už několik let na mateřských dovolených, a než se k některým plánům dostanu, mám už myšlenky někde úplně jinde. Většinou tak hledám v zásobách spíš kamínek, který by se mi hodil pro aktuální nápad.

Ale nepracuji jen s oblázky, drahé kameny a perly kupuji v turnovském Mineartu, paroží mám z Norska, obstaráváním dřeva zaměstnávám svého muže a spousta kamínků se ke mně dostane i od mých zákazníků a kamarádů. To je vždycky radost, pracovat s takovými kamínky, které mají svůj příběh.

Je rozdíl brousit polodrahokamy a oblázky od moře?

Oblázky od moře bývají většinou měkčí a já je třeba mám ráda ne úplně dokonale vyleštěné, líbí se mi, když jsou nechané někde surové, matné, někdy i se stopami po broušení. Drahým kamenům sluší buď úplná surovost, nebo dokonalý lesk. Jde přitom hlavně o postup, který pro práci na jejich opracování použijete.

Jak děláte vaše typické krabičky na prsteny?

Kamenné schránky vyrábím od začátku, různě je vylepšuji, měním techniku výroby i jejich podobu. K té současné mě přivedlo přání zákazníka, jinak bych se do takové práce asi nepustila. Přál si krabičku na zásnubní prsten pro přítelkyni, milovnici tučňáků, kteří si prý darují kameny jako důkaz lásky.

Často tvořím i krabičky z kamenů, které mi pošlou přímo zákazníci, protože pro ně mají zvláštní význam, jsou to třeba vzpomínky na určitá místa.

Proč jste se rozhodla pro prodej na portálu Fler?

Jako asi mnozí jiní jsem na Fleru nejdřív jenom sama nakupovala a pokukovala po tom, co vytvářejí ostatní, až později jsem na něm začala i prodávat. Začínajícímu tvůrci Fler určitě velmi usnadní práci, pokud si nechce udělat vlastní webové stránky nebo na to nemá čas. Všechno tam máte připraveno a o všechno se za vás portál postará, takže vlastně prodává tak trochu za vás. Také se mi líbí, že na Fleru vznikají milé vztahy a přátelství.