Je to řemeslo, nebo umění? Musí to být obojí.

Radim s prací se dřevem začal ve třinácti, tehdy se seznámil s řezbářem, který vytvářel krásné obrazy, a od něj se něco naučil. Když se potom rozhodl, že dřevo bude i jeho osudem, chodil dvakrát týdně k řezbářskému mistrovi, který ho naučil základy, třeba i to, jak vybírat dřevo a brousit dláta.
Dneska už je mistr on sám, podívejte se na jeho práci na www.fler.cz/tatulda.

Vy svoje formy na perník i sám navrhujete?

Ano, nechávám se inspirovat historickými náměty, ale především čerpám ze svého vlastního běžného života. Způsob výroby i použití forem totiž zůstávají po staletí stejné, ale motivy se s časem mění. Dřív jich bylo hodně s náboženským obsahem a dneska převládá volná umělecká tvorba, nejvíc asi zimní a velikonoční témata.

Dají se použít i na něco jiného?

Vždycky se kromě perníku používaly třeba i na marcipán, máslo nebo sušenky. A hodí se samozřejmě k tvarování dalších materiálů, které je možné vmáčknout do formy, takže například keramické hlíny, mýdla, porcelánu nebo moderních samotvrdnoucích hmot. Kromě toho je dneska vyřezávaná dřevěná forma i dekorací, obzvlášť v interiérech v rustikálním a venkovském stylu.

Jak se vlastně taková forma správně používá, aby se k ní nic z těsta nepřichytilo?

Když chcete použít dřevěnou formu na perník, vymažte ji nejprve lehce olejem nebo poprašte moukou. Rozválejte si těsto, přiložte ho na formu a pořádně přimáčkněte. Pak těsto sundejte nebo vyklepněte z formy a pečlivě ořízněte základní tvar perníku.

Které těsto byste do forem na perník doporučil?

Jsem spíš specialista na formy než na pečení, ale vyzkoušejte třeba tenhle jednoduchý recept, který se skládá ze dvou dílů hladké mouky, jednoho dílu medu a perníkového koření. Nejprve zahřejte med a vmíchejte do něj lžičku perníkového koření, pak směs přidejte do mouky a důkladně vypracujte těsto. Neprodyšně ho zabalte a uložte do chladu, čím déle ho tam necháte, tím lépe, doporučuje se aspoň týden.
Můžete samozřejmě mít svůj recept, ale obecně by to mělo být těsto, které při pečení nijak výrazně nezvětší svůj objem.

Co vás těší vyřezávat kromě forem?

Rád vyrábím klasické velké marionety, jaké měli staří čeští loutkáři. To je práce na delší dobu, dělám je ve volném čase a hodněkrát se k nim vracím. Vodník, Káča, Honza, princezna, to jsou moje oblíbené motivy. Nejraději mám ale asi čerty, na jejich rozích se totiž můžu pořádně vyřádit. Dřevěné loutky mají úspěch u nás i v zahraničí, na přání zákazníků můžu vyřezat i loutku s obličejem podle fotografie.

Jak dlouho prodáváte na Fleru?

O téhle možnosti představit svoji práci mi řekl před deseti lety kamarád, který tam už tehdy prodával. A u mě už to bude taky krásných deset let.

Připravila
Michala Šmikmátorová, Fler.cz