Vašemu oboru se říká „šité šperky“, anglicky beadweaving. Máte nějaké poznávací znamení pro svoje náhrdelníky nebo brože?

Jsem asi specialistka na obšívané kabošony. To jsou hladké kameny bez fazet, na jedné straně rovné a na druhé vypouklé. Korálky se ale dá obšít cokoli, třeba do jedné Fler soutěže jsem použila tištěný spoj a do další kus klacíku z procházky. Dřívka a klacíky se vůbec dají použít skvěle, i lišejník nadělá spoustu parády, stejně tak kámen nebo kus střešní tašky nalezený na polní cestě. Většinou ale používám tradiční materiály, aby byly šperky nositelné i ve všední den. I když občas se prodá i něco, u čeho jsem přemýšlela, jestli už jsem to nepřepískla.

Je vlastně šití šperků vaše profese?

To ne. Vystudovala jsem obchodní akademii a jako účetní se živím od maturity, stále v jedné a té samé stavební firmě. Korálky mám jako vedlejší činnost na živnostenský list. Představa, že bych se jejich prodejem mohla živit, je sice hezká, ale jsem realistka. Nerada tvořím pod tlakem, kdybych věděla, že musím ušít a prodat šperky v určité hodnotě, přišla bych o radost a stala by se z toho jen práce. Takhle vím, že když mám volno, v klidu sednu ke stolu, dám si něco dobrého k pití, do sluchátek pustím hudbu a budu tvořit. Pro radost. Protože chci, ne že musím.

Prodáváte už přes deset let přes Fler, takže vám určitě vyhovuje.

Velmi. Jsou na něm jasně dané podmínky, zákazníci koupí přesně to, co vidí, za předem danou cenu. Mají čas si všechno v klidu prohlédnout, promyslet, vybrat si způsob odeslání. Přiznám se, že úplně nemám nervy na prodej na trzích, neumím odpovídat na poznámky jako „je to moc drahé, vždyť jsou to jen obyčejné korálky“ nebo „to se k sobě přece lepí“. Vím, že to může napadnout i lidi, kteří kupují na Fleru, ale podle hesla „co oči nevidí, srdce nebolí“ se tím netrápím. Člověka naopak opravdu potěší, když se i v posledním roce, kdy mají lidé starosti, prodávají i dražší šperky. Mám pár zákazníků, kteří si takových vybrali hned několik.

Máte v plánu nějakou novou techniku?

Ráda bych se vrhla do plstění, to mě láká, v kombinaci s korálky by se dalo vymyslet rozhodně něco zajímavého.

Adresa obchodu: Fler.cz/corral