Před tím, než se rozhodneme opalovat, měli bychom také vzít v úvahu několik dalších věcí – svůj fototyp, roční období a stav naší kůže. Měli bychom mít na paměti, že mezi 11 a 15 hodinou je záření UVB nejvyšší a zejména v jižních destinacích bychom měli po tuto dobu vystavovat slunci svou kůži jen velmi opatrně, nejlépe vůbec. Raději pobývat ve stínu nebo chránit kůži lehkým oblečením. I tak se opálíme.

Léto je obdobím, kdy můžeme nejvíce pečovat o své zdraví. I pokožka si zaslouží mimořádnou péči.
K tomu potřebujeme 3 věci: slunce, Kariten a zásady zdravého slunění. Přesněji řečeno, Slunce nám dodává, kromě jiného, hormony, vitamíny, minerály, teplo, světlo a záření. Pro regulaci absorpce tohoto záření kůže vyrábí hnědé barvivo, tzv. melanin. A právě Kariten opalovací systém umí výrobu melaninu podpořit. Významnou složkou tohoto opalovacího systému je také karoten a kariten – organická barviva, která posilují absorpční schopnost kůže, kterou navíc zásobuje vitamínem E, provitamíny A a D pro její obnovu a reparační procesy. Kůži zároveň vyživuje a hydratuje. Více se o této problematice dozvíte zde.

Co je Kariten opalovací systém?

Koncepce zdravého opalování s přípravky Kariten je založena na biologické ochraně kůže vůči UVA a UVB záření. Melaninová bariéra pohlcuje a neutralizuje UV záření a odstraňuje volné radikály. Čím tmavší kůže, tím větší pohlcení, až 90 % u evropské populace a 98 % u černošské populace. Kariten tohoto jevu využívá a podporuje přirozený proces adaptace kůže na slunce a preventivně působí proti slunečním alergiím, předčasnému stárnutí kůže a snižuje riziko vzniku nádoru kůže.

Přípravky Kariten tvoří ideální dvojici pro podporu tvoření hnědého barviva. Voděodolný olej na opalování Kariten Oil, vyrobený bez chemických přísad a chemických filtrů urychluje a usnadňuje zhnědnutí kůže. Je vhodný pro všechny typy pokožky a díky biologickému ochrannému faktoru posiluje samoochranný systém kůže. Kariten Milk, mléko po opalování, zklidňuje pokožku podrážděnou opalováním, podporuje hojení kůže a prodlužuje a udržuje rovnoměrné zhnědnutí kůže. Dobře se nanáší a rychle se vstřebává do pokožky.

Jak na pobyt venku se sluneční alergií?

Biologická ochrana kůže v přípravcích Kariten spočívá v jejich jednoduchém, přírodním složení, které maximalizuje antioxidační proces tedy pohlcování volných radikálů, vznikajících při kontaktu kůže se sluncem kombinací vitamínů (A, E, D) společně s fytosteroly z Karité oleje, jenž mají zklidňující a hojivý efekt, nedochází proto k devastujícímu poškození DNA buněk. Neobsahuje žádné chemické filtry a při jeho používání na počátku sluneční sezony musí být člověk opatrný a zvykat kůži postupně. Mile mne překvapilo, že je tento olej vyhledávaný i lidmi trpícími na sluneční i jiné alergie. Doporučila bych ho zvláště před dovolenou při pobytu v přírodě na postupné zvykání kůže na slunce a v kombinaci s ochranou oděvem a pokrývkou hlavy. Neopálenou kůži u moře nebo na horách bych na počátku chránila standartními přípravky s SPF filtry z lékáren. Nejdůležitějším pravidlem pro pobyt na slunci je nespálit se a zde musí každý posoudit svůj fototyp, stav opálení v daném okamžiku a intenzitu slunečního záření, která je jiná v Čechách a jiná na rovníku nebo v Alpách,“ říká MUDr. Tereza Gabryšová, dermatolog kliniky Yes Visage.

Slunce a jeho záření je pro nás důležité a v žádném případě bychom se mu neměli vyhýbat. Nadarmo se neříká, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař. Nebudeme se tedy před sluncem schovávat, budeme si ho užívat i nadále, jen s jistou dávkou opatrnosti. A samozřejmě budeme mít při tom po ruce i dostatečnou dávku tekutin, abychom si zdravé opalování nepokazili zanedbáním pitného režimu. Další informace naleznete zde.