Několik studií v Německu zkoumalo, odkud hrozí nebezpečí. Představte si, že by pouze 3% psů měla parazity. Že to není mnoho? Tak počítejte: Pokud je ve městě 100.000 psů, denně vyprodukují asi 55 tun výkalů, z toho 3% infikovaných je asi 1.650 kg. Pokud je v jednom gramu 100 vajíček, do prostředí se dostane 165 milionů vajíček denně.

Nejlepší obrana proti parazitům je prevence, k níž patří snižování kontaminace prostředí. Ale péče o čistotu životního prostředí se v jednotlivých zemích Evropy a lokalitách liší, odborné práce uvádí výskyt od 3 až po 34% u psů a od 8 po 76% u koček.

Co z toho vyplývá? Zvolit komplexní přístup k řešení parazitů u našich čtyřnohých kamarádů. Sbírat a správně likvidovat jejich trus, dobrá hygiena rukou, ochrana dětských hřišť a pískovišť, regulace toulavých koček, psů i jejich příbuzných, např. lišek. A hlavně, pravidelné a časté odčervování.

Odborníci doporučují: Vyšetřením trusu lze odhalit vajíčka parazitů a podle jejich charakteru určit jejich šiřitele. Konzultujte s veterináři výskyt parazitů ve vašem regionu.

Nezapomínejte své mazlíčky pravidelně odčervovat, přitom častost odčervování určete podle míry rizika, minimální frekvence je 4x za rok. Riziko nakažení je vysoké u mláďat, u loveckých psů, u lovících šelem (psů i koček), u zvířat krmených syrovou stravou a vždy pokud žijete v zamořeném regionu. V takovém případě odčervujte ještě častěji. Přípravky na odčervení vašeho mazlíčka jsou k dostání u vašeho veterináře, nebo si v lékárně kupte Drontal pro psy a kočky, nebo Dronspot pipety pro kočky.