Lihový ocet

Do nedávna jsme u nás znali pouze tradiční kvasný lihový 8% ocet a používali ho jako univerzál na všechno. Tento je však vynikající především pro konzervaci – nakládání a zavařování. Svým složením a výrobním postupem je jedinečný a v okurkových nálevech nezaměnitelný, obsahuje navíc i estragon a karamel, které chuť a vůni nálevu hodně ovlivní. Dejte však pozor při jeho výběru – podívejte se na rádce.

Na dochucování, především pro studenou kuchyni, jsou však vhodnější jiné druhy octa, jejichž obliba stále roste.

Jablečný ocet

Jablečný ocet je jedním z těch, které perfektně dochutí vaše saláty. Má výraznější, ostrou chuť. Do salátové zálivky doporučujeme přidat ještě kousek sýra, ideální bude ementál, gouda nebo maasdam. Při jeho použití k naložení masa do marinády, bude maso krásně křehké a jemné. Hodí se především v kombinaci s vepřovým masem.

Velice snadná je s jablečným octem příprava dresinků. Zkombinujte ho s kvalitním olivovým, řepkovým nebo slunečnicovým olejem. Dochuťte bylinkami, solí, pepřem. K jablečnému octu se do dresinku budou hodit všechny druhy hořčice, kopr, česnek i med.

Ocet na saláty s bylinkami

Novinkou na trhu je speciální salátový ocet s chutí bylinek. Jde o směs octů s jedinečnou chutí danou vyváženou kombinací bylinek, lihového a vinného octa a hodí se právě k dochucování salátů. Stačí tento ocet smíchat s kvalitním olivovým olejem a špetkou cukru a vyladěnou zálivku na různé zeleninové i listové saláty máte okamžitě k dispozici.

Bílý a červený vinný ocet

Oba dva vinné octy mají svou specifickou chuť, která se výborně hodí především ke studené kuchyni. Neobejde se bez nich téměř žádný salát, používejte je v kombinaci s olejem do zálivek.

Ocet z bílého vína se bude výborně hodit k rybám a mořským plodům, doladí především středomořské recepty. Červený ocet je vhodný téměř do všech pokrmů, kam ocet patří patří - podívejte se na vhodné tipy.

Oba dva druhy octa se hodí do nejrůznějších čatní a marmelád. Můžete je používat při nakládání masa, dochucení omáček i polévek, k přípravě salátové zálivky vinaigrette, k výrobě domácí majonézy.

Balzamikový ocet

Má jemnější chuť než jiné druhy octa, lehce nasládlou. Jeho chuť se ale může velice lišit, a to podle způsobu přípravy a toho, jak dlouho ocet zraje, jak je starý. Dejte však při nákupu pozor – sáhněte po tom správném. Ten pravý Balsamico ocet pochází z Modeny, kde má svou dlouholetou tradici již od počátku 17. století, vyrábí se ze zahušťovaného moštu vinných hroznů odrůdy Trebbiano. Výroba se zde řídí speciálními italskými předpisy a probíhá podle přísných pravidel. Výborně se hodí k finálnímu dochucování přímo na talíři. Můžete jím zakápnout připravené ovoce, výborně ladí s různými druhy sýrů.

Několika kapkami balsamico octa dochuťte pravé italské rizoto, výborně doladí tradiční italské caprese – rajčata, mozzarellu a bazalku, zajímavě změní chuť čerstvých jahod, které můžete podávat s čerstvým sýrem. Tento ocet je vhodné používat pouze pro studenou kuchyni. Tepelnou úpravou se mění jeho chuť.

Specialitou z tohoto octa je balzamico crema (glazé). Hustá krémová poleva se vyrábí z octu Aceto Balsamico di Modena. Má silnou vůni, jemnou sladkokyselou chuť a v kuchyni najde široké využití ve sladkých i slaných pokrmech. Slouží k dozdobení, k finální úpravě mnoha jídel.

Hodí se jak na ovocné saláty, dezerty a zmrzliny, tak na saláty nebo červené i bílé maso. Skvěle ladí se všemi druhy sýrů.

Inspirujte se spoustou receptů od oceňovaných českých food bloggerek v magazínu www.milujemeocet.cz.