Pokud jsou některé z evropských vánočních trhů řazeny mezi ty nejkrásnější, pak jsou to jednoznačně ty v Praze. Největší množství hostů každoročně přilákají oslavy na samotném Staroměstském náměstí, kde si pravou sváteční náladu si užijete pod nazdobeným stromkem a přímo u jesliček s živými zvířaty. O tradiční vánoční atmosféru českých Vánoc vás neochudí ani na náměstí Republiky nebo na Václavském náměstí.

Každodenní vánoční program si užijete i v moravské metropoli Brno. Titulované „Kreativní město hudby“ nabídne návštěvníkům trhů každodenní živý hudební program. Trhy si můžete užít i v trochu dynamičtějším stylu na náměstí Svobody, kde vás kromě každoročních tradic čeká například i světelná show. V tradičnějším duchu se trhy ponesou na Dominikánském náměstí.

V Olomouci začínají trhy o týden dříve, než zapálíme první svíčku adventního věnce. Do sváteční nálady se dostanete na Horním náměstí, kde bude zprovozněno již tradiční kluziště, kde si od začátku adventu budete moct zabruslit až do konce února. Oslavy vánočních svátků v Plzni na náměstí Republiky oproti tomu nabídnou ukázky z lidových tradic a řemesel.

Za vánočními zvyky, perníčky provoněným vzduchem a poctivými svařáky se ale nemusíte vydat pouze na náměstí okresních měst. Dávné tradice si můžete připomenout i na nádvoří hradů a zámků po celé republice, kde vás neochudí ani o speciální prohlídky, výroby vánočních ozdob, kulturní programy nebo hudební vystoupení. Tradiční oslavy si užijete například na vánočně vyzdobeném Sychrově, královských oslav se dočkáte i na jednom z nejvýznamnějších středověkých hradů, na hradě Křivoklát.

Ať už vyrazíte na vánoční trhy ve dvou nebo s celou rodinou, není důvod spěchat domů. Nasajte vánoční atmosféru plnými doušky a vychutnejte si třeba některou z tradičních vánočních dobrot. Ubytování pro vaše vánoční výlety najdete snadno na stránce Penzion.cz.