Chcete i vy zažít ten pocit, kdy vás televize vtáhne do světa příběhů natolik, že zapomenete, kde se zrovna nacházíte? Moderní televize jsou již technologicky natolik vyspělé, že zprostředkovat takový zážitek pro ně není problém. Jak asi ale tušíte, některé to zvládnou lépe, jiné hůře. Přinášíme vám proto přehled vlastností, které by vašemu novému domácímu televizoru neměly chybět.

Špičkový obraz

Při výběru televize se nejprve zaměřujeme na to, jak je televize schopná přenášet obraz, což zajišťují různé technologické systémy. Prvním z nich je technologie LCD s podsvícením diodami LED. Tyto obrazovky vynikají vysokým jasem, díky kterému je přenášený obraz velmi dobře vidět i v případě, že nezatemníte místnost. Druhým typem technologie jsou panely OLED, které umožňují úplné vypnutí určitých částí obrazu a tím vykreslují absolutní černou. Třetí a nejnovější technologií, která je specialitou televizorů Hisense, je laserový televizor. Ten kombinuje různé technologie (kombinace projekčního systému a klasického televizního základu), aby dosáhl ještě lepšího obrazu.

Druhým důležitým termínem je rozlišení: obraz v ultra vysokém 4K rozlišení (někdy označováno také jako Ultra HD televize) je špičkou v kvalitě obrazu. U nás v takto vysokém rozlišení nevysílá žádná televize, ale můžeme najít různé programy v této kvalitě na satelitu nebo přes internet. A do budoucna se bude nabídka rozšiřovat.

DŮLEŽITÉ: Díky televizi 4k uvidíte až čtyřikrát více detailů než v běžném rozlišení FullHD!

Ohromující zvuk

Pokud hledáte nejlepší zvukový systém současnosti, sáhněte po Dolby Atmos, který je na špici zvukových formátů. Možná jste si tuto značku spojili především s filmovým průmyslem a nebudete daleko od pravdy. Dolby Atmos se po dlouhou dobu zaměřoval na zvukové systémy v kinech, které vynikají právě efektním rozložením zvukových kanálů a poskytují tak intenzivnější zážitek.

Postupně se ale systém Dolby Atmos stal také součástí domácích kin. I zde je systém založený na přesném rozložení zvuku v prostoru, které zajišťuje množství kanálů. Ty navíc dělí zvuky na několik složek, každý kanál tak může přenášet zvuk tam, odkud v realitě má zaznívat. Výsledkem je intenzivní trojrozměrný zvukový pocit, který vás neuvěřitelně vtáhne do děje.

Nekonečné možnosti

Chytré neboli smart televize mají spoustu doplňkových funkcí, díky nimž můžete používat televizi jako interaktivní nástroj. Televize je totiž vybavená operačním systémem, který umožňuje připojení k internetu a veškerému obsahu, který se tam dá nalézt. Můžete si tak přehrávat pořady vybraného televizního kanálu z jeho archivu nebo streamovat obsah z online platforem, jako je Netflix, HBO GO nebo YouTube.

Nepleťte si ale technologii smart se systémem HbbTV. Možná vám bude známý jako tzv. červené tlačítko. Po kliknutí na takto zbarvené tlačítko na ovladači na určitém televizním kanálu se dostanete do prostoru tzv. hybridního vysílání. Budete si tak moct přehrávat nejen obsah, který aktuálně na kanálu běží, ale také obsah, který již byl vysílán a je uložený v archivu. Součástí bývá také prémiový obsah.

TIP: Nevíte, jak velká by měla být televize? Zjistěte všechny informace k doporučené vzdálenosti sledování a ideální úhlopříčce.