Děti z více než dvou desítek domovů a neziskovek od léta plánovaly, vymýšlely a tvořily dárky a dekorace pro desátý ročník oblíbených trhů. Co bylo samozřejmostí před pár lety, teď ale neplatilo. „Obchůdky byly letos opět úplně jiné, než jsme bývali zvyklí. Původní plán stánků před obchody vzal bohužel na poslední chvíli za své a rychle jsme řešili přesun na e-shop,“ popisuje Alena Paldusová, manažerka Nadačního fondu Albert.

Snaha všech ale byla odměněna. „Rychlost, s jakou se výrobky prodaly, mě překvapila. Ani jsem nečekala takový úspěch. Nejlépe šly na odbyt drobné a levnější výrobky. Nejvíc jsme prodali drátkových zápichů a ozdob k zavěšení. Rychle mizely také věnce a dětské polštářky,“ říká Alena Ambrožová, vychovatelka z tršického střediska výchovné péče. „Jsem moc ráda, že i přes okolnosti jsou děti a také zákazníci spokojeni. Všem patří velké poděkování,“ doplňuje Alena Paldusová.

Radost z odměny

Děti se už chystají a ví, co si za výtěžek, který putuje celý do organizací, pořídí. „Z počátku si za vydělané peníze kupovaly převážně jen "dobrůtky", ale systematickou prací se nám podařilo je "naladit", aby si šetřily na něco trvalejšího. Kluci se tak těší, že si objednají značkový míč na fotbal nebo basket. Dívky mají už vybrané povlečení nebo osušky s oblíbenými pohádkovými postavami. Takto přirozeně je učíme finanční gramotnosti,“ vysvětluje Katka Hadová, vychovatelka z nymburského domova.

V Tršicích se zase nemůžou dočkat, až usednou k válcovací stolici v keramické dílně a na doplňky na výrobu, které si za výtěžek pořídí. Děti z uherskohradišťského domova doufají, že se letos konečně vydají do hor, učit se lyžovat.