Kde vzít čas?

Nejprve je třeba zvážit, zda je opravdu třeba všechny pracovní činnosti vykonávat osobně, zda nelze pro některé úkony využít dodavatele různých služeb, ať už se jedná o účetní služby, administrativní podporu, IT služby apod. Často je využití specialistů rychlejší a výhodnější, než si vše zajišťovat sám. Vhodným příkladem je založení s.r.o. nebo koupě již hotové ready made firmy, kde se využití specializovaných firem jeví jako nejrychlejší a cenově výhodné řešení. Pokud si rozhodnete společnost založit sami, připravte se, že je třeba zorientovat se v platné legislativě, připravit si potřebné dokumenty a neudělat chybu. Úřady a soudy Vás v případě chyby budou vyzývat k doplnění, proces zakládání se prodlouží, bude-li třeba znovu uhradit kolky a poplatky tak i prodraží. Pokud si na tento proces najmete advokáta, za jeho služby budete platit zpravidla hodinovou sazbu, a tak Vás zakládání vyjde poměrně draho. Naproti tomu firmy specializující se na zakládání a prodej společnosti mají mnohé procesy zautomatizované, mají zkušenost s různými variantami a speciálními požadavky zákazníků, umí být velmi rychlí a založit s.r.o. do 5 pracovních dnů a jejich ceny jsou výrazně nižší než ceny právníků.

Kde načerpat energii?

Kde je výdej musí být i příjem. Vše, co energii bere musí i energii vydávat. Je zajímavé, že někoho práce ubíjí a někteří tvrdí, že je baví a nabíjí. Stejně tak je to s péčí o děti. Maminky naříkají, že jsou z dětí unavené a někdo tvrdí, že děti jsou úžasné bytosti od, kterých se můžeme učit a čerpat energii. Možná je to v nás, v našem přístupu k životu. Pokud dokážeme při hře s dětmi přestat být chvíli „rodičem" a dokážeme si hrát jako dítě, bavit se, těšit a radovat, a hlavně aspoň na pár chvil hodit dospělácké starosti za hlavu, pak nás „dětská hra" energeticky musí dobíjet. Děti nám určitě energii berou, ale také ji vydávají a je jen na nás, zda ji umíme přijímat a podobně je to i s prací, vztahy s kolegy i s přáteli.

Pro energetickou vyrovnanost je dobré činnosti během dne střídat, psychický nápor vyrovnávat pohybem a naopak. Pokud máte sedavé zaměstnání spolehlivě doplníte vyčerpanou energii pohybem. Může to být sport nebo práce na zahradě, nebo třeba cyklovýlet s potomky.

Máme-li napjaté období zvládnout, je třeba dbát na střídání činností během dne, psychické a pracovní napětí uvolnit pohybem, pečovat o vztahy s nejbližšími a hledat radost, uvolnění i energii v běžných činnostech.