Železo je stopový prvek, který se v našem těle podílí na tak významných procesech, jakými jsou přenos kyslíku a tvorba červených krvinek. Neobejde se bez něj ani správná činnost imunitního systému nebo rozpoznávacích funkcí, tedy paměť nebo schopnost soustředit se. I když s ním organismus umí velmi dobře hospodařit, nedokáže ho skladovat, natož vytvářet. Proto je třeba ho průběžně doplňovat, a to hlavně formou pestré a vyvážené stravy.

Železo na talíři

Lépe vstřebatelné je hemové železo, které se vyskytuje v mase. Obzvláště bohatá na něj jsou játra, výborné je i takzvané červené maso, například libové hovězí. Bohaté na železo jsou i potraviny rostlinného původu jako luštěniny, ořechy nebo sušené hřiby. Obsahují ho však ve formě, která je pro naše tělo hůře využitelná. Vstřebatelnost je proto vhodné podpořit současnou konzumací vitamínu C, třeba v podobě zeleniny nebo sklenky pomerančového džusu.

Doplnění železa by měli věnovat pozornost všichni, o něco více však ženy v produktivním věku. Ty mají obecně vyšší potřebu tohoto stopového prvku. Zvlášť to platí v případě těhotných a kojících žen a také u žen, které se dlouhodobě potýkají s poruchami menstruačního cyklu, ať už je nepravidelný, silný nebo prodloužený. Souvisí totiž s vyšší ztrátou krve, a tím i železa. O něj přichází naše tělo i s potem, takže by svůj jídelníček měli dobře hlídat i sportovci.

Nenápadné projevy nedostatku

Projevy, jimiž nám organismus hlásí nedostatek železa, bývají nespecifické, a tak jim často nevěnujeme pozornost. Kromě již zmíněného pocitu únavy a vyčerpání, jde například také o bledou pokožku, včetně sliznic, lámavé a suché vlasy, rozpraskané koutky úst.

Pokud tyto projevy zaznamenáte a není k nim žádný důvod, například v podobě probdělé noci nebo mimořádně pracovně náročného období, věnujte pozornost množství železa ve stravě, případně sáhněte po některém z přípravků s jeho obsahem.

Patří k nim tekutý přípravek Salus Floradix Železo+, jehož předností je komplexní složení. Ideální jarní výbavu z něj dělá kombinace látek přispívajících ke snížení míry únavy a vyčerpání. Kromě samotného železa jsou jimi vitamíny B2, B6, B12 a C. Výhodou tohoto doplňku stravy je i dobrá vstřebatelnost železa. Ta je dána jak použitou formou, tak obsahem vitamínů B2 a C, které ji podporují. Součástí přípravku jsou i výtažky z bylin a ovocné šťávy, které mají příznivý vliv na trávení. Více na www.floradix-zelezo.cz. Doplněk stravy nenahrazuje pestrou a vyváženou stravu.