Kouřit jsem začala v tanečních, jelikož na „cigáro“ chodili ti nejzajímavější kluci. Z dnešního pohledu hloupé, ale je to tak. Potvrzuje to ostatně i výzkum, podle kterého začíná nejvíce kuřáků kouřit mezi patnáctým a osmnáctým rokem života. Naprostá většina ani neví, proč vlastně začali kouřit. Z dnešního pohledu považují to, že s kouřením začali, za hloupost či mladickou nerozvážnost nebo uvádějí, že prostě kouřili všichni, tak se také přidali.

V současné době jsme každopádně svědky největšího posunu uživatelů tabákových výrobků v historii, kdy část kuřáků po celém světě přechází od cigaret k potenciálně méně škodlivým alternativám. Podle výzkumu Český kuřák 2021 přešla k zařízením na zahřívaný tabák a vaporizérům drtivá většina současných uživatelů od klasických cigaret. Pouze šest procent spotřebitelů začalo užívat rovnou tyto nové typy zařízení.

Vedle vaporizérů a beztabákových nikotinových poštářků se rozšiřuje také kategorie zařízení na zahřívání tabáku, kde přibyla novinka Pulze. To může být skvělou variantou pro kuřáky, kteří by s kouřením rádi přestali, ale razantní přechod k vaporizérům či nikotinovým polštářkům pro ně představuje příliš náročný krok.

Myslím, že zařízení na zahřívaný tabák se pro ně může stát vhodným mezistupněm. Já sama jsem si to vyzkoušela nedávno na návštěvě u kamarádky, která je už několik let odnaučená nekuřačka. V jejím bytě se samozřejmě kouřit nesmí, balkón nemá a vybíhat kouřit na ulici se mi opravdu nechtělo. Na druhou stranu, po třech hodinách decentního dýchánku jsem chuť na tabák měla. A tak jsem se zeptala, jestli můžu použít své zařízení na zahřívání tabáku. S tím kamarádka problém neměla, navíc ho znala už od svého partnera a matky. Zkrátka, míst, kde se kouřit nesmí, ale jsou přátelské k zařízením na zahřívaný tabák, je čím dál víc!