V Česku najdeme spoustu míst, která vaší žádosti ještě přidají na romantice. Kromě romantických českých měst jsme si připravili i pár kouzelných míst na Slovensku. Milovníci zásnubních a svatebních témat z firmy iZlato se rozhodli podělit o ta nejromantičtější místa, abyste si mohli dokonale naplánovat zásnuby.

ČESKO

Zámek Červená Lhota
Zámek Červená Lhota se nachází v Jihočeském kraji a po prvním pohledu na vodní zámek výrazné červené barvy pochopíte, proč je jedním z nejromantičtějších zámků v České republice. Tento renesanční zámek byl postaven ve 14. století a slavný český historik a básník, Zděnek Kalista, jej popsal výstižnou větou: „Život mimo čas.“. Rozhodnete-li se pro toto pohádkové místo na zásnuby, možná vás bude zajímat, že v zámku probíhají i svatby. Kdo nemiluje svatby, které mají pro novomanžele speciální význam?

Zámek Lednice
Zůstaneme ještě u zámků a přesuneme se do zámku Lednice, který je součástí Lednicko-valtického areálu zapsaného v seznamu světového dědictví UNESCO. První historická zmínka o zámku je z roku 1222, ale až novogotická přestavba z 19. století jej proslavila jako nejromantičtější sídlo v republice. Na svůj důležitý dotaz si můžete vybírat z mnoha míst v okolí zámku nebo přímo v něm. Také zde můžete později zpečetit svou lásku svatbou.

Zámek je obklopen obrovským parkem, ale naše doporučení je procházka u Minaretu. Tato turecká věž má až 60 metrů a byla postavena na přelomu 18. a 19. století. Můžete se projít v jejím okolí a požádat přítelkyni o ruku přímo před Minaretem nebo na rozhledně. Pro milovnice botaniky doporučujeme romantiku mezi palmami a květinami v zámeckém skleníku.

Mumlavský vodopád
Pokud máte oba rádi přírodu, udělejte si výlet do Harrachovské kotliny, na Mumlavský vodopád. Je to jeden z nejmohutnějších vodopádů v Česku, jeho průměrná výška je 8.9 metrů a je široký až 10 m. Pokud přemýšlíte nad zimními zásnubami, počkejte si na nižší teploty a mráz, kdy se tento vodopád změní na ledopád.

Vyhlídka Máj
V USA je známá vyhlídka Horseshoe Bend, ale k tomu, abyste viděli podobný výhled, nemusíte cestovat tak daleko a stačí vám jít na Vyhlídku Máj. Nedaleko obce Teletín se vám naskytne pohled na řeku Vltava, která se zde stáčí kolem skalnatého kaňonu do tvaru podkovy. Vyhlídka je celoročně volně přístupná, tak je už jen na vás, abyste si zvolili ten správný čas. Náš tip je naplánování si výletu, abyste stihli pokleknout při západu slunce.

Adršpach
Adršpašsko-teplické skály jsou největším skalním městem ve střední Evropě a je zde mnoho míst, která jsou vhodná pro vaše romantické vyznání spojené s příjemnou turistikou v přírodě.

Skalní útvar Milenci, který má úctyhodných 81.4 metrů, je nejvyšší skálou na tomto místě a její název napovídá, proč je to skvělým místem pro zásnuby. Tento skalní útvar vypadá jako dvě líbající se postavy.

Dalším pěkným místem je Velký vodopád a atmosféra tohoto 16 metrů vysokého vodopádu a jezírko, kde probíhají plavby pramicí, mají kouzelnou atmosféru. Podobně jako Mumlavský vodopád, i tento se v zimě přemění na ledopád.

Ve skalním městě je od roku 1839 Gotická branka, která je na místě, kde byl kdysi původní vstup do skal. Co symbolizuje víc vstup do nového života než brána, která vypadá, jako kdybyste se měli po jejím průchodu ocitnout v pohádkovém světě?

Praha
Možná to bude znít jako klišé, ale někdy místa, která máme „rovno pod nosem“, jsou pro budoucí snoubence něčím důležitá nebo romantická. Krásná místa s atmosférou pro dokonalé zásnuby jsou Petřínská rozhledna, ať už si vyberete pokleknutí s výhledem nebo intimnější atmosféru ve velkém parku, vaše partnerka bude určitě dojata. Pokud jste fanoušky výhledů, dalším tipem je Pražský hrad, romantické duše ocení západ slunce a výhled na řeku Vltavu a Karlův most. Když jsme už u Karlova mostu, žádost o ruku s výhledem na obě strany Prahy a symbol mostu jako spojení, je také krásnou myšlenkou, kterou můžete zakomponovat i do krátké zásnubní promluvy.

SLOVENSKO

Bratislava
V hlavním městě najdete mnoho romantických zákoutí vhodných pro vaši důležitou otázku. Pokud jste fanouškem středověkých hradů a krásných scenérií, vydejte se na Devín. Ať už se rozhodnete pokleknout v prostorách hradu nad soutokem Dunaje s Moravou, v uličkách starého Devína, nebo upřednostníte výhledy z nedalekých kopců – Devínská Kobyla a Sandberg, je jen na vás. Tato místa patří k tomu nejromantičtějšímu, co hlavní město a jeho okolí nabízí.

Někdy však není třeba ani vystrčit paty z města. Bratislavské Staré město nabízí mnoho krásných zákoutí, jako například Kapitulská ulice či chodníčky pod hradem, kde bude nesnadné odpovídat jinak než „ano“.

Hvězdy a Vysoké Tatry
Neexistuje snad romantičtější úkaz, než jakým je jasná hvězdná obloha. Tu nejjasnější na Slovensku najdeme v Parku tmavé oblohy v Poloninách. Jedná se o jedno z měst s nejmenším světelným smogem v celé Evropě a o nejméně navštěvovaný národní park na Slovensku. Pokud milujete hvězdy, nekonečný vesmír a neradi se dělíte se zážitky se stovkami turistů, lepší místo nenajdete.

V tomto kraji se nachází také velká část Vysokých Tater čili máte stovky možností, kde požádat o ruku uprostřed nádherné přírody. Dobrodružnější povahy mohou zvážit zásnuby na nejvyšším vrcholu Slovenska, Gerlachovském štítu, ty méně dobrodružné zase na snadněji přístupném, stále nádherném Štrbském plese. Pro milovníky hradů zase doporučujeme Ľubovnianský hrad.