Zámek Žleby

Původně gotický hrad byl poprvé zmíněn roku 1289 a založili ho nejspíše páni z Lichtenburka. Roku 1356 ho koupil císař Svaté říše římské a český král Karel IV. Hrad zastavoval různým nájemcům panského i rytířského původu a vystřídalo se jich zde opravdu hodně. Význam Žleb výrazně pozvedl král Jiří z Poděbrad, za jehož panování se staly jednou z opor panovníkovy moci. Z mnoha majitelů sídla je třeba zmínit starý tyrolský rod Auerspergů. Do jejich vlastnictví zámek přešel v roce 1754 a patřil jim až do 20. století. Nejznámějším z rodu byl kníže Vincenc Karel Auersperg, za jehož správy byly provedeny romantické úpravy zámku a interiéry byly vybaveny bohatými sbírkami zdobného nábytku, vzácných obrazů, luxusního nádobí a zbraní. V rámci zmíněné renovace byl vytvořen anglický krajinářský park. Kníže si přál, aby byly zámecké zahrady plné historizujících staveb připomínajících středověkou hradní architekturu, a tak se park stal místem, které jako by vystoupilo ze snů romantických básníků a malířů.

Zámek Konopiště

Původně bylo Konopiště pevností, postupně se z něj stával krásný zámek obývaný šlechtickými rody. Středověkou pevnost nechal kolem roku 1294 zbudovat s největší pravděpodobností pražský biskup Tobiáš z Benešova. Významnými a dlouhodobými vlastníky byli Sternbergové – sídlo jim patřilo dlouhých 275 let od roku 1327. V průběhu 17.–19. století se zde vystřídalo mnoho majitelů z několik rodů. V roce 1887 koupil zámek i s celým panstvím od Lobkowiczů arcivévoda a následníku rakousko-uherského trůnu František Ferdinand d’Este a nechal ho přestavět v historizujícím stylu, umístil zde své rozsáhlé umělecké sbírky a okolí proměnil v romantický krajinářský park. V roce 1921 převzal Konopiště od arcivévodových dědiců československý stát a zámek i s parkem byl zčásti zpřístupněn veřejnosti. Smutnější a pohnutá část konopišťského příběhu nastala za druhé světové války, kdy zde sídlil hlavní štáb nacistických jednotek SS. Po osvobození byly zámecké prostory opět zpřístupněny veřejnosti. Jedním ze zdejších lákadel je bezesporu medvědárium. Dnes zde uvidíte vzácný druh medvěda ušatého (himálajského).

Hrad Kokořín

Hrad Kokořín, obklopený hlubokými lesy, leží na ostrohu pískovcové skály nad Kokořínským dolem, severně od stejnojmenné obce, v srdci chráněné krajinné oblasti. Jeho počátky se datují do poloviny 14. století. Vystřídala se zde řada majitelů, což se podepsalo na jeho stavu. Z hradu se postupně stala pouhá zřícenina, která ale i přes svůj zubožený stav – anebo možná právě proto – učarovala romantickým umělcům, jako byli básník a prozaik Karel Hynek Mácha, malíř Josef Matěj Navrátil nebo další malíř, Antonín Mánes. Malý zázrak, který Kokořín zachránil před zkázou, se udál v roce 1895, kdy se hrad vrátil do povědomí širší veřejnosti díky Klubu českých turistů. Hned v následujícím roce se celé kokořínské panství včetně zříceniny stává majetkem Václava Špačka, šlechtice ze Starburgu. Na jeho příkaz je za pomoci předních historiků zahájena rozsáhlá rekonstrukce dokončená v roce 1918. Zajímavostí je, že se jednalo o první komplexně pojatou záchranu středověké zříceniny v Čechách a její následné zpřístupnění veřejnosti.

Více na: www.strednicechy.cz

Projekt „Rozvoj produktu Střední Čechy královské“ byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.