Čtvrtina pacientů zase vidí jako překážku v dodržování léčby složité lékové schéma. Moderní léky a fixní kombinace však mohou v pravidelném užívání léků výrazně pomoci. Přestože o možnostech fixní kombinace ví jen 22 % pacientů, většina by ji podle průzkumu uvítala.

Přitom dodržování léčby a další, lékařem doporučená, režimová opatření a jejich dodržování může výrazně snížit riziko infarktu nebo mrtvice u pacientů s vysokým tlakem nebo vysokou hladinou cholesterolu. Onemocnění srdce a cév jsou nejčastějším onemocněním v České republice i ve světě. Nemoci oběhové soustavy mají za následek také nejvíce úmrtí, každý rok na ně umírá v ČR okolo 50 tisíc pacientů.

Vysoký krevní tlak nebo vysoká hladina cholesterolu v krvi na sebe mnohdy neupozorňují každodenními obtížemi nebo bolestí. Přesto však vyžadují přísné dodržování lékařem doporučených opatření, zejména pravidelné užívání předepsaných léků.

„Podle výsledků průzkumu projektu Srdce v hlavě provedeném agenturou STEM/MARK bylo zjištěno, že pouze 88 % pacientů si je vědomo všech rizik spojených s nedodržováním léčby. I když to zdánlivě vypadá jako vysoké číslo, v celkovém počtu pacientů trpících vysokým tlakem a vysokou hladinou cholesterolu může těch zbylých 12 % respondentů ve skutečnosti reprezentovat tisíce pacientů s nízkým povědomím o rizicích nedodržování léčby. A právě dodržování předepsané léčby, výrazně snižuje riziko infarktu nebo mozkové mrtvice,“ říká prof. MUDr. Miroslav Souček, jeden z garantů projektu Srdce v hlavě.

Ze stejného výzkumu také vyplývá zjištění, že své léky bere pravidelně 83 % pacientů. Nejčastěji uváděnou překážkou dodržování předepsané léčby, téměř v polovině případů, je prosté zapomínání.

„Pravidelné braní předepsaných léků je jedním ze základních prvků úspěšné terapie kardiovaskulárních onemocnění. Pacient, který na léky zapomíná se nám často vrací do ordinace a jeho příznaky se nezlepšují. V případě rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění, které na sebe neupozorňují denně pacienta fyzickými potížemi, pak může být zapomínání léků zbytečnou komplikací v úspěšné terapii,“ dodává prof. MUDr. Miroslav Souček.

Dalším zajímavým poznatkem průzkumu je fakt, že téměř čtvrtina oslovených pacientů vidí jako možnou překážku dodržování předepsané léčby problémy s komplikovaným lékových schématem nebo užíváním příliš mnoha léků najednou. I to má řešení v podobě takzvaných fixních kombinací.

Vysoký krevní tlak a vysoká hladina cholesterolu jdou u rizikových pacientů ruku v ruce a jejich zvládání lze již vyřešit jedinou pilulkou. O fixní kombinaci léků na vysoký tlak a cholesterol přitom slyšelo jen 22 % dotázaných. Nicméně jednu tabletku na řešení těchto potíží by podle průzkumu uvítalo 88 % všech oslovených kardiaků.

Projekt Srdce v hlavě se snaží zlepšit informovanost pacientů ohledně rizik, spojených s vysokým krevním tlakem a vysokým cholesterolem či nedodržováním předepsaného léčebného schématu. Více informací se dozvíte na www.srdcevhlave.cz.