Trocha hygge neuškodí

Všichni jsme slyšeli o hygge. Zprofanování severského konceptu „šťastného života“ z něj vytvořilo poněkud klišé. To ale nic nemění na faktu, že Dánové jsou stále jeden z nejspokojenějších národů a mnoho jednotlivých principů hygge značně přispívá ke zklidnění a dobré náladě. Hygge je především o tom, jak z běžných a jednoduchých změn můžete získat pocit pohody a dlouhodobé spokojenosti se sebou samým a se svým životem. Čím toho můžete dosáhnout?

  • Vytvořením správné atmosféry. Obklopujete se doma a na pracovišti věcmi, které vám dělají radost? Prvním bodem k cestě za větší spokojeností je příjemné životní prostředí. Pořiďte si oblíbenou svíčku, vlněnou deku, aromatický čaj nebo si udělejte radost knihou, ke které se můžete po večerech vracet.
  • Vnímáním přítomnosti. Vymezte si během dne čas, kdy nebudete ani na telefonu, ani na počítači. Vypněte si upozornění a vracejte se k nim pouze cíleně, nikoli za účelem bloumání a zabíjení času. Ten využijete lépe čtením, povídáním si s přáteli, vařením nebo jinou aktivitou, kterou máte rádi. Naučte se přítomnost vnímat, ne jí proplouvat. Pomůže vám například, když se v určitém momentu zastavíte a v hlavě si pro sebe zkusíte popsat, co se okolo vás právě děje.
  • Zpomalením. Vnímejte více své denní tempo. Utíkáte na autobus nebo tramvaj, i když za dvě minuty jede další? Předbíháte lidi na ulici a rozčilují vás turisté, kteří jdou pomalu? Možná byste se měli inspirovat. Pokud zpomalíte svou fyzickou aktivitu, uklidníte se i psychicky. Velkou část dne doopravdy nepotřebujete utíkat, stačí si den dobře naplánovat a vyrazit na schůzku třeba o pět minut dřív.
  • Časem určeným jen pro sebe. Vyhraďte si v týdnu alespoň dvakrát čas jen a jen pro sebe. Zajděte si na oblíbené cvičení, do kina, na procházku nebo si jen tak čtěte.

Zajeďte si na dovolenou i na podzim

Podzim nemusí být dlouhým obdobím bez jakýchkoli nevšedních zážitků. Můžete si jej udělat takový, jaký chcete. V tomto období je k dispozici mnoho výhodných víkendových letenek a vzhledem k tomu, že není sezóna dovolených, nikde se nebudete mačkat s davy turistů, takže si dovolenou doopravdy vychutnáte a užijete, i když bude kratší.

Tip: Zkuste kouzlo podzimního Edinburghu, který je na prodloužený víkend ideální. Nezapomeňte si také před cestou sjednat cestovní pojištění, které vám zajistí finanční kompenzaci v případě ztráty zavazadel nebo zpoždění letu, případně nehod v cílové destinaci. Využijte internetové srovnávače ePojištění.cz nebo Srovnejto.cz, které vám nabídky porovnají a umožní si pojištění sjednat online do pár minut.

Pojměte Vánoce jednodušeji

Nepospíchejte, ale začněte o nich přemýšlet do předu. Jen tak si zajistíte klidné svátky. Zapisujte si nápady na dárky, které vás napadají, chvíli vyčkejte a až když si utvrdíte, že to je to to pravé, pořiďte je. Omezte materiální stránku Vánoc. Pod stromečkem nemusí ležet kupa dárků, z nichž polovinu z nich obdarovaní neocení. Zaměřte se spíše na rodinná setkání a setkání s přáteli. Dělejte to, co vás baví a nenuťte se do vaření dvanácti druhů cukroví a čtyřchodových menu. Uvidíte, že vám bude lépe, když si nebudete po štědré večeři zoufat z přejedení a užijete si opravdu jen to, co vám je drahé.

Zajímáte se o trendy v bydlení? Přečtěte si článek o tom, jak dosáhnout inteligentní domácnosti.