Proč právě Zdravotní klaun?

Je dokázáno ze studií i praxe,že činnost Zdravotního klauna má výrazně pozitivní efekt během léčby pacienta. Díky přítomnosti Zdravotního klauna reagují děti pozitivněji, jsou klidnější a více spolupracují se zdravotnickým personálem, nehledě na to, že si s sebou domů nenesou traumav podobě nepříjemných vzpomínek na hospitalizaci. „Díky Zdravotním klaunům jsme se synem prožili v nemocnicii hezčí chvilky. Od operací uběhly už tři roky, synovi je teď šest. A když se ho zeptám, jestli si ještěpamatuje na nemocnici, odpoví mi, že by chtěl zase vidět klauníky – bolest úplně vytěsnil,” vzpomíná maminka Leona.

Kdo se skrývá pod klaunským nosem?

U klaunování nejde o předem nacvičené představení, vše je založeno na improvizacia okamžiku “teď a tady”. Klauni při každé návštěvě hodnotí fyzický i psychický stav dítětea tomu pak následně přizpůsobují svou návštěvu. Tuto profesi nemůže dělat každý. Je nutné umělecké nadání, kladný vztah k lidem a touha vzdělávat sev oblasti medicíny, psychologiea komunikace. Velmi často se stává, že si Zdravotní klaun najde i svou specializaci – například na geriatrii nebo v psychiatrických léčebnách, a v tomto ohledu se pak vzdělává více do hloubky. Právě díky tomu, že jde o profesionály, takřka součást zdravotnického personálu, mohou klauni navštěvovat i specializovaná oddělení, například ta, kde je schopnost pacientů reagovat velmi omezená, nebo třeba stacionáře pro handicapované děti. Chodí ale i domů za dětmi, které jsou kvůli své nemoci izolované od svých vrstevníků a okolního světa.

VÁŠ DAR JE DŮLEŽITÝ!

Připojte se k dobrým lidem, díky kterým mohou Zdravotní klauni rozdávat radost tam, kde je nejvíce třeba. Pro potvrzení o daru uveďte při platbě bankovním převodem do poznámky pro příjemce také svůj e-mail. Darujte transparentně a bezpečně na účet veřejné sbírky: 20 20 20 20 20 / 0600 nebo přímo na www.zdravotniklaun.cz