Nějaký ten úklid provádíme průběžně, takže při tom velkém jarním se zaměříme na drobné prvky domácnosti, které obvykle přehlížíme: například vypínače, koupelnové větráky, kliky, výše položené poličky či digestoř. Práci si výrazně urychlíte, pokud klasické hadříky a mýdlovou vodu nahradíte dětskými vlhčenými ubrousky. Většina povrchů je bez problémů snese a špínu s nimi odstraníte jediným přejetím. Mastnotu na sporáku a v troubě zasypte jedlou sodou a nechte působit přes noc. Druhý den kritická místa hravě vyčistíte vlhkou houbičkou.

Úklid hrou

V rámci jarního úklidu bychom se rovněž měli zbavit všeho nepotřebného, co doma jen zabírá místo. Připravte si černé pytle a vysypte skříně. Zapojte děti, ať vám pomohou vybrané oblečení rovnat a vkládat zpátky do přihrádek. Tlusté zimní svetry odsuňte na méně přístupná místa, do popředí nyní vstoupí jarní a letní garderoba. Reorganizace šatníku přitom vůbec nemusí být otravnou činností. Uspořádejte malou rodinnou módní přehlídku, u které se společně pobavíte a nafotíte pár snímků do rodinného alba.

Podlahy jsou základ

Nepotřebnosti už jsou pryč, povrchy září čistotou, ale na zemi nám zbyl pěkný binec. K čištění podlah přistupujeme až nakonec a obvykle nám to zabere nejvíce času. Vytáhnout z komory vysavač, zapojit ho do zásuvky, hodinu s ním popocházet po bytě, vysypat pytlík, uklidit vysavač, připravit si mop a kýbl s vodou... Také je vám z toho popisu úzko? Jednou za čas se to zvládnout dá, ale zrovna podlahy tento postup vyžadují mnohem častěji. Zvláště pokud máte malé děti nebo chlupaté domácí mazlíčky.

Jarní úklid je ideální příležitostí k investici do moderního robotického vysavače, který vám ušetří námahu nejen při generálním gruntování, ale také při běžném sobotním úklidu. Moderní technologie pokročila, a stala se dokonce i cenově dostupnou.

Skvělým příkladem je robotický vysavač Niceboy ION Charles i7, který je vybaven speciálním kartáčem se štětinami i lamelami, takže ho lze použít jak na tvrdé podlahy, tak na koberce. Hravě si poradí nejen s běžnými nečistotami, ale také s chuchvalci zvířecích chlupů, alergenními roztoči a nejjemnějším prachem. Jeho součástí je navíc i mop s inteligentním dávkováním vody.

Můžete uklízet, a přitom sedět v kavárně

Co je na robotickém vysavači nejpříjemnější, je jeho jednoduché ovládání přes chytrý telefon. Místo náročného úklidu tak můžete zajít s kamarádkou do kavárny a Charlesovi i7 zadat úkol od stolku s kafíčkem. Díky navigačnímu systému s infračervenými senzory se při čištění podlahy vyhne schodům i nábytku a jakmile pocítí, že mu dochází baterie, sám od sebe zajede do nabíjecí stanice. Pracuje zcela samostatně, zatímco vy odpočíváte.

Vidíme tedy, že ani velký jarní úklid nevyžaduje mnoho času a energie, když k němu přistoupíme chytře. Místo nudného a únavného gruntování se můžeme věnovat svým koníčkům nebo se vypravit na relaxační procházku jarní přírodou. Však sami určitě dobře víte, jak s ušetřeným časem naložit.