Zaměřte se na nosnost balkonu
Před vysazováním zeleniny, bylinek či bobulovin je třeba si zjistit, jaká je nosnost balkonu a jak se můžete ve svém plánování rozmáchnout. Pokud se dozvíte, že vám balkon nabízí skutečně velké možnosti, využijte celý jeho prostor. Co všechno se dá osadit:

  • Truhlíky na zábradlí.
  • Truhlíky a nádoby na parapetu za zábradlím. (Velký pozor na správné upevnění.)
  • Nádoby či pytle podél stěn balkonu a zábradlí.
  • Zvýšené pěstovací plochy na stoličkách, policích nebo schůdcích.
  • Konstrukce pro vertikální způsoby pěstování.
  • Závěsné nádoby.

Vidíte, i na několika metrech čtverečních můžete rozehrát velkou zeleninovou a bylinkovou parádu. Pro balkonové pěstování jsou vhodnější lehké plastové květináče a truhlíky. Větší rostliny patří do plastových či speciálních balkonových pytlů.

Rajčatům stačí dostatek slunce a vody

Asi nejvděčnější balkonovou zeleninou jsou rajčata, která se obvykle pěstují v pytlích či truhlících se zahradnickým substrátem. Středně velká nádoba na jednu rostlinu by měla mít asi 35 centimetrů v průměru. Samozřejmě záleží na tom, zda zvolíte klasická tyčková rajčata v plné velikosti nebo se necháte inspirovat některou z balkonových odrůd rajčat. „K pěstování na balkonech a terasách se hodí rajče balkonové ‚Purpleboy‘, má drobné fialové plody a dorůstá do 30 cm. Z klasických tyčkových rajčat bych doporučil odrůdu ‚Spencer‘. Je to polopozdní rajče s menšími kulovitými plody, které vyroste asi 1 metr,“ doporučuje Václav Mařík ml., zkušený šéf zahardníků z pražského flosu.

Stáleplodící, jednouplodící i měsíční jahody

V klasických i samozavlažovacích truhlících nebo jiných nádobách můžete na balkoně pěstovat jahody. Dobře se tam bude dařit tradičním zahradním jahodám, u kterých sázejte přibližně po třech sazenicích na 80 centimetrů dlouhý truhlík. U drobnějších odrůd samozřejmě můžete vysadit více kusů.

Inspirace pro každodenní vaření – čerstvé bylinky

Pokud byste si na balkon měli pořídit jenom jeden jedlý truhlík, určitě zvolte ten bylinkový. Menší sazeničky bylinek můžete sesadit do nádob, závěsů, klasických truhlíků na zábradlí nebo vertikálních balkonových prvků. Bylinky uvítají slunné či polostinné stanoviště a lehčí substrát. Při pravidelné zálivce vám nádherně provoní celý balkon a přinesou každodenní inspiraci do kuchyně. A jaké bylinky se určitě hodí? Sáhněte po majoránce, kterou využijete v kuchyni minimálně obden, určitě zasaďte také bazalku – ta je ke všem letním pokrmům jako dělaná. Bylinkový truhlík doplňte tymiánem, rozmarýnem, mátou, saturejkou, koriandrem a oreganem – přinesou vám do kuchyně spoustu vůně, chuti a zdraví.