Stavba zapuštěného bazénu je poměrně spletitá, nákladná a časově náročná záležitost. Naštěstí na trhu existuje i spousta druhů nadzemních bazénů, díky kterým všechny tyto starosti hodíte za hlavu. Nadzemní bazén si totiž na zahradu může umístit doslova každý, pokud na něj má prostor.

Snadná montáž bazénu

Instalace nadzemního bazénu zabere kolem dvou hodin času, nebudete potřebovat žádné stavební úpravy nebo výrazné zásahy do pozemku a zároveň budete ušetřeni od shánění stavebního povolení. Jediné, bez čeho se neobejdete, je rovné podloží a dva páry rukou. Posléze samozřejmě také několik nadšenců dychtících po koupání.

Na výběr je z několika modelů nadzemních bazénů. Důležité je zvolit si, zda budete chtít mít bazén na zahradě nastálo, nebo jen na léto. Sezónní bazény nesou označení Florida a Tampa a stojí na zahradě pouze po dobu koupací sezóny, na zimu se uklízí. Když vás sezónní bazén přestane bavit, jednoduše ho vypustíte, složíte a uvolníte místo jiným aktivitám. Celoroční bazény Orlando naopak zůstávají venku i přes zimu, je však nutné je zazimovat. Výhodou je, že spoří čas, protože se nemusí každoročně stavět a rozkládat.

Zásady pro údržbu vody

S pořízením bazénu se pojí také péče o bazénovou vodu. Spoustu práce za vás udělá bazénová filtrace, která sama mechanicky nasává nečistoty porézním prostředím filtru a zachycuje je v něm. Do bazénu se pak vrací jenom čistá voda.

Smítka, která klesla ke dnu, nebo se naopak drží na hladině jednoduše odstraníte pomocí síťky a bazénového vysavače. Navíc znečištění tohoto typu můžete předejít používáním krycích plachet a různých zastřešení.

Pro zdravotně nezávadnou vodu stačí dodržovat několik jednoduchých pravidel. Jedním z nich je pravidelné měření pomocí testovacích souprav. Díky nim lze zjistit koncentraci chloru i pH vody a zavčasu zabránit nechtěným řasám, tvorbě zákalů či dokonce podráždění pokožky. Pak už je jen potřeba odpovídajícími prostředky bazénové chemie udržovat hodnoty vody v rovnováze.

Pořízení nadzemního bazénu i následná péče je ve výsledku hračka. A vlastní bazén má samé výhody. Osvěžíte se kdykoliv a v bezpečí domova, budete mít soukromí, ušetříte si plánování cesty za koupáním a boj o nejlepší místo na veřejné plovárně.