Ať už jsou plyšoví v podobě hraček pro děti, nebo draví a realističtí jako z Cesty do pravěku nebo Jurského parku. Většina vědců se shoduje, že za fascinací dinosaury stojí především touha po vyřešení záhady. Nikdo z nás reálného dinosaura neviděl, jejich podoba se během let průběžně vyvíjela a upravovala díky poznatkům odborníků z celého světa. Například umělecké paleontologické rekonstrukce známého českého malíře Zdeňka Buriana mohly vzniknout jen díky rozsáhlým konzultacím mimo jiné s paleontologem Josefem Augustou a biologem Vratislavem Mazákem.

Dodnes se odborníci stále nemohou shodnout na řadě faktů. Jedním z nich je barva dinosaurů, která nikdy nebyla prokázána, zabarvení jednotlivých pravěkých zvířat tak vychází z nepřímých důkazů a domněnek. Oblíbeným tématem mezi širokou veřejností je také opeření dinosaurů. Tyto předpoklady vychází z ojedinělých nálezů v podobě otisků peří ve fosiliích některých druhů. Přímý důkaz o tom, zda měl například obrovitý Tyrannousaurus rex peří, dodnes chybí.

Po desítkách let shromažďování spousty nových dat se pustili do oživení „Jurského parku“ v pražském studiu Lunchmeat. Ve svém týmu ilustrátorů mají i paleontologa Karla Cettla, což jim v kombinaci s využitím moderních technologií umožnilo realizovat dosud nejpropracovanější modely těchto pravěkých zvířat. „Mít v týmu ilustrátora a paleontologa v jedné osobě je obrovská výhoda, neboť velmi dobře rozumí anatomii dinosaurů,“ potvrzuje Jakub Pešek, vedoucí projektu v Lunchmeat Studios.

Moderní technologie dinosaurům vdechují život výrazně rychleji

Plátno, olej, konzultace s paleontologem a dlouhé měsíce práce. Tak vypadala práce kreslířů v minulém století. V posledních desítkách let se podařilo díky technologickému vývoji urazit velký kus cesty, práce kreslířů před sto lety je tak pro dnešní ilustrátory nepředstavitelná. Díky týmu Lunchmeat Studios a technologiím GeForce a STUDIO od NVIDIA dnes vznikají dinosauři v řádech dnů i hodin. „Ten čas se dost různí, dinosaura lze nakreslit za deset vteřin nebo deset dnů. Vytvoření realistické a dle vědeckých poznatků správné ilustrace trvá většinou několik dnů,“ doplňuje Pešek.

Platforma NVIDIA Studio pomáhá nadějným umělcům i profesionálům dát jejich myšlenkám obrysy rychleji, než bylo možné dřív. Modelování a tzv. „renderování“ bohatých virtuálních světů, rychlejší natáčení, úpravy a výsledná díla v rozlišení 4K, 6K, dokonce i 8K ušetří obrovské množství času. Tyto i další poznatky zachycuje nový dokument věnující se unikátním možnostem zobrazení dinosaurů pohledem několika českých umělců. Jedním z nich je například hudební grafik a ilustrátor Vojtěch „Woody“ Troják, který pracuje na PC sestavě od CZC.cz. Tento dokument vznikl ve spolupráci NVIDIA a CZC.cz.