Naše přirozená potřeba zapojit při nákupu do rozhodování i trochu toho srdíčka nás občas zažene do problémů. Ženy by mohly vyprávět u plného šatníku věcí, které na sebe nikdy nevzaly, protože najednou nevypadají zdaleka tak dobře, jako v obchodě.

A teď si představte, že uvidíte kabátek, který nejen že skvěle vypadá, ale není vůbec drahý a na rozdíl od všech ostatních impulzivních nákupů do něj nemusíte nejdřív zhubnout. Takhle nějak je to dnes s plastovými okny.

Cože? Plastová okna a hubnutí?

To bylo samozřejmě přirovnání. S módou to máte tak, že se buď líbí, ale je drahá, nebo cenově ujde, ale něco jí schází. A bývalo tomu tak i s okny. Plastová byla levná, dřevěná pěkná, ale těžko by vám sousedka řekla - páni, to je nádhera, máte úplně stejná bílá plastová okna, jako celá ulice…

Klady a zápory plastových oken… do dneška

Narodili jsme se do doby, kdy člověk v topné sezóně klidně větral celou noc a ráno si pak nepřipadal ani chudší o hromadu peněz, ani jako ničitel životního prostředí. To je dávno pryč a dneska se teplem neplýtvá. Hlavně díky plastovým oknům

Silné stránky plastových oken:

  • Perfektní tepelná izolace
  • Velmi dobrá zvuková izolace (při zavření a dobrém seřízení)
  • Velmi dobrá a snadná ovladatelnost jednou rukou
  • Příznivé pořizovací náklady
  • Bezpečnost a spolehlivost

Slabiny:

  • Plast je plast a ten máme vždycky spojený s laciným vzhledem.

Historie dekorů až po téměř věrný dřevěný vzhled

První plastová okna na našem trhu měla sněhově bílou barvu. A zatímco si v teple uvnitř investor mnul ruce, někdo venku třeba kroutil hlavou - bylo do starého domu vhodné instalovat nevzhledná plastová okna?

Pak ale přišel nápad potáhnout plastový profil fólií s dřevěným dekorem a najednou dostaly domy v ulici mnohem autentičtější vzhled, který se navíc mohl lišit podle libovůle architekta - ořech, bříza, borovice Douglaska - jenže stačilo okno otevřít a bílé hrany vykřičely pravou povahu materiálu na stovky metrů dokola. Dekor nedekor.

Dneska jsme ale zase o krok dál a třeba v sortimentu českého výrobce Pramos tak koupíte okna s dřevěným dekorem, který je nanesený na probarvený plast.

Ani z dálky, ani zblízka tak vaši sousedé nepoznají, že jste na ty nové fešáky nedali třetinu hypotéky. Vnitřní hrany oken tak splynou s barvou dřeva a budete si muset jít sáhnout, abyste uvěřili, že to není pravé dřevo.

Co je to probarvený profil a v čem je háček

Plastová okna se vyrábějí z profilů a ty zase z takové roztavené, sněhově bílé kaše. Když do kaše přidáte kakao (pardon, samozřejmě že pigment, který se s plastem dokonale spojí) dostanete hnědý plast, který po nalepení dřevěného dekoru klame oči podstatně lépe, než tomu bývalo zvykem dřív.

Barvení plastového materiálu má před sebou budoucnost, protože ne všechna okna samozřejmě chceme v hnědé barvě. Přidáním šedého pigmentu tak vytvoříme dokonalou iluzi pro všechna šedá dřeva nebo antracit, případně pro metalické dekory imitující luxusní hliník.

Má to nějaký háček? Co by to bylo za novinku, kdyby v ní nebyla nějaká zrada, že? A představte si, že nemá. Obarvením plast nepřijde o žádnou ze svých pozitivních vlastností, pouze jinak vypadá.

Zdroj: Youtube

Závěrem - nakupujte srdcem, ale zeptejte se taky odborníků

Zamilovat se můžete do čokoládového dortu, kabátku, co vám doma najednou o dvě čísla nesedí, a v zásadě se nic neděje. Nakonec i u těch oken by měl člověk cítit příjemné teplo na srdci, z toho, jak krásně se mu teď bydlí.

Ale než uděláte nákup na dvacet třicet let dopředu, zavolejte někam, kde zajistí, aby vaše nová okna nebyla tím nádherným nepadnoucím kabátkem. Třeba do firmy Pramos.