Máme pro vás zajímavý tip. Maďarský Hévíz ležící zhruba 340 km od Brna a 520 km z Prahy je dostupný téměř všemi dopravními prostředky nabízí skutečné zážitky na krásném místě, což potvrzuje i jeho nominace mezi TOP 20 nejlepších evropských destinací. Pojďme se tedy společně podívat, co zde na vás čeká.

Maďarský Hévíz je ojedinělý především díky léčivému termálnímu jezeru o ploše 47 500 m2 s nálevkovitě se svažujícím dnem. Hévízské termální jezero je největším biologicky aktivním přírodním termálním jezerem světa a koupání v něm je díky jeho teplotě (v létě až 38 °C) velmi příjemným zpestřením a atrakcí pobytu kdykoliv, bez ohledu na počasí.

Nicméně termální jezerem to rozhodně nekončí. Hévíz a jeho okolí poskytuje četné možnosti pro vyjížďky na jízdních kolech, má rozvětvenou síť cyklotras a značených turistických cest. Nevadí, jestli jste svá kola nechali doma, jsou k zapůjčení nejen v městě samotném, ale i kolem něj. V Hévízu a blízkém okolí se také můžete proletět horkovzdušným balonem, projet se na Segway, zahrát si golf nebo si prohlédnout místní jeskyně.

Své si zde rozhodně najdou i rodiny s dětmi nejrůznějšího věku. Vedle koupání si můžete společně užít zábavu na řadě dětských hřišť, stejně jako se vydat k vykopávkám. Jen pár kilometrů od Hévízu se nachází Adventure park s 35 hřišti různých úrovní, lukostřelbou, minigolfem, pétanquem nebo se zde můžete dozvědět něco o rybaření na nedalekém Balatonu. Během léta neexistuje v Hévízu v podstatě víkend, kdyby se přímo v centru nebo u vstupu do muzea Egregy nekonal pro děti nějaký program. Ať už jsou to různé lidové hry, loutková představení nebo různá hudební představení. Samozřejmou součástí programu jsou i stánky s řemesly.

Jen 6 km od Hévízu se rozprostírá Národní park Balatonfelvidék s největším jezerem střední Evropy – Balatonem. Zcela k dispozici jsou vám nejen místní pláže, ale můžete si naplánovat výlet lodí, užít si yachting, windsurfing nebo si půjčit tolik populární paddle board.

Pokud jde o ubytování, rozhodně nebudete mít malý výběr – v celém městečku je k dispozici celkem 10 000 lůžek, od ubytování v soukromí až po pětihvězdičkové hotely za velmi atraktivní ceny. Nouze zde není ani o nejrůznější restaurace a útulné hospůdky stejně jako kavárny a cukrárny, kde můžete ochutnat speciality místní kuchyně i víno z místních egregyských vinic.

Tak co říkáte? Léto v Maďarsku je velmi příjemné s nejstálejším teplým počasím od července do srpna, přičemž průměrné letní teploty se zde pohybují mezi 20-30°C. Více na www.heviz.hu/cz.