Maca z Peru (Lepidium meyenii) je tvarem podobná naší ředkvi černé, ale barevné odstíny má od žluté přes červenou až po fialovou. Roste v pohoří And ve výšce nad 4000 m a čelí velmi tvrdým podmínkám. Musí zvládnout ostrý sluneční žár, silný vítr i velmi nízké teploty, když je mráz. Naštěstí se nachází v sopečné půdě, která je bohatá na minerály a má schopnost odolávat i takto nepříznivému počasí. Peruánští Indiáni užívají kořen z macy běžně jako potravinu, ale také jako zdroj síly, vytrvalosti, sexuální vitality i na podporu plodnosti.

Skutečnost, že maca má schopnost podpořit plodnost se Evropy dostala až po dobití Jižní Ameriky, někdy po roce 1500. Španělští dobyvatelé špatně snášeli zdejší tvrdé podmínky a to se projevilo na jejich zdraví, ztráceli vitalitu a postihovala je i neplodnost. Bylo to způsobeno vysokou nadmořskou výškou v pohoří And. Na radu místních domorodců začali konzumovat macu a krmili jí i své koně, kteří také strádali úbytkem sil. Účinky byly tak výrazné, že se o mace píše už v prvních dochovaných zmínkách v andském regionu. Historickou zajímavostí může být i to, že dobyvatelé začali žádat macu místo zlata.

Maca obsahuje 31 různých minerálů a 60 různých fytonutrientů, pomáhá činnosti hypofýzy, nadledvinek a štítné žlázy, je vynikajícím suplementem pro endokrinní systém a má schopnost regulovat hladinu klíčových hormonů. Je to výborná adaptogenní bylina, u které vědecké studie prokázaly silný pozitivní vliv na plodnost mužů, ale také u žen.

V dnešním moderním světě plném stresu může být maca dobrým pomocníkem žen a to nejen v době, kdy plánujete otěhotnět. V těle pomáhá udržet ideální rovnováhu mezi estrogenem a progesteronem.

Brání tak vzniku takzvané estrogenové dominanci, která může způsobit snížení plodnosti nebo tendence k samovolným potratům. Užívání macy u mužů vede zase k posílení libida a ke zlepšení kvality spermatu. Maca zvyšuje množství spermií a jejich pohyblivost.

Jedinečnost macy spočívá v tom, že působí na možné příčiny problémů s početím. Riziku ztráty plodnosti lze předcházet jejím včasným užíváním. Lze se tak chránit stresu a pocitu bezmoci. Pro nejlepší účinek sáhněte po čisté 100% mace v prášku nebo v kapslích.

Více informací o dalších zajímavých bylinkách se dozvíte na GUARANAPLUS.CZ