Letošní Vánoce voní po perníčkách

Zdroj: Albert Česká republika, s.r.o.

K Vánocům bezesporu patří klidná atmosféra provoněná vánočním cukrovím a oblíbenými rodinnými recepty. Nalaďte se do sváteční pohody již teď, pusťte si koledy a dejte se do pečení perníčků, aby do Vánoc stihly ještě odležet.

Perníčky se hodí nejen na vánoční stůl, vlastnoručně pečené a zdobené představují i skvělý jedlý dárek. Ještě váháte? Nebojte se do pečení vložit vlastní nápady a potěšíte tak své blízké netradičními dárky přímo od srdce, tedy těmi, které jste sami vyrobili. Pokud nevíte, jak na to, inspirujte se v Albertu, který ve své vánoční kampani Darujme více radosti přináší tipy na jedlé dárky, kterými můžete ve svém okolí rozdávat radost.

A pokud si přece jen na pečení netroufnete, tak propojte dobrý skutek s pořízením vánočních dárků a dekorací v Obchůdcích s Albertem, na které narazíte v adventním čase ve vybraných prodejnách Albert. Děti z dětských domovů se představí v roli obchodníků s vlastnoručně vyrobenými výrobky.

Hledáte-li ještě inspiraci na originální vánoční perníčky, přinášíme vám recepty na perníčkového panáčka či perníkové krabičky s překvapením.

PERNÍČKOVÝ PANÁČEK

Těsto:
300 g hladké mouky                     
2 lžíce kakaa                    
1 lžička jedlé sody                          
50 g povoleného másla
2 lžičky perníkového koření
150 g moučkového cukru
100 ml  medu
3 vejce

Tip: Využít můžete také z nabídky několika druhů připravených těst v obchodech Albert.

Do ručiček:
lyofilizované brusinky                   
mandle               
sušené ovoce
špejle na dotvoření

Jak na to? Všechny suroviny propracujte pomocí kuchyňského robota. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte minimálně 12 hodin odležet v lednici. Troubu předehřejte na 220 °C a těsto rozválejte na asi 3 milimetry tenký plát. Pomocí formičky vykrajujte panáčky a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Do ručiček jim po jednom zabalte nějaký druh náplně (například mandli) a pomocí špejle panáčkovi naznačte oči a nos. Pečte asi 7 minut dozlatova. Vychladlé perníčky vkládejte do dárkových krabiček či dóz.

PERNÍKOVÉ KRABIČKY S PŘEKVAPENÍM

Těsto:
300 g hladké mouky                     
100 ml  javorového sirupu                          
2 lžičky kakaa                  
1 lžička jedlé sody                          
50 g povoleného másla               
2 lžičky perníkového koření                        
150 g moučkového cukru                           
3 vejce                

Bílková poleva:
1 bílek                 
250 g moučkového cukru                           

Náplň:
200 g mandlí                    
2 balíčky lentilek                             
100 g drobného sušeného ovoce dle chuti                           
Provázek nebo stužka na převázání

Jak na to? Všechny suroviny pomocí kuchyňského robota propracujte. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte minimálně 12 hodin odležet v lednici.
Troubu předehřejte na 220 °C. Těsto rozválejte na tenký plát a nožem jej nařezejte na stejnoměrné čtverce o straně cca sedm centimetrů. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem v řadách po pěti. Z tří z nich vyřízněte vnitřní čtverečky o straně pěti centimetrů, tak aby vznikla dutá „okénka". Pečte zhruba sedm minut dozlatova. Dejte chladit na mřížku a připravte si polevu.

Ušlehejte bílek s cukrem. Vezměte plný čtvereček, po obvodu jej pomažte polevou, přilepte dutý a postupně takto přilepte další dva. Vzniklou nádobku naplňte některou z náplní nebo směsí z nich a „zaklopte" dalším plným dílkem. Výslednou krabičku převažte ozdobnou stužkou.

Domečky

Těsto:
25 g hladké mouky                        
190 g moučkového cukru
90 g másla                        
3 lžíce medu
3 vejce
2 lžičky jedlé sody
3 lžičky koření do perníku
¾ lžičky kakaa holandského typu
2 vejce na potření, prošlehaná                 

Na polevu:
1 bílek
1 hrnek moučkového cukru
případně citronová šťáva na rozředění potravinářské barvy      

Jak na to? Smíchejte mouku, cukr, máslo, med, vejce, sodu, koření a kakao a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte jeden dva dny odležet v chladničce. Před pečením těsto nechte změknout na pokojovou teplotu a rozválejte na 2–3mm plát. Z něho pak vykrájejte tvary na chaloupky, panáčky a stromky a nechte je ½ hodiny stát na plechu. Troubu předehřejte na 200 °C, vložte do ní plech s perníčky a stáhněte na 150 °C. Když začnou hnědnout, potřete je prošlehaným vajíčkem a vraťte na půl minuty zpátky do trouby – perníčky budou krásně lesklé. Ihned po upečení perníčky sundejte špachtlí z plechu a položte je na rovnou podložku. Po vychladnutí je můžete začít zdobit.

Na polevu ručně prošlehejte bílek s cukrem – elektrická metla by do ní dostala moc vzduchu a po zaschnutí by se drolila. Poleva by měla z vařečky pozvolna odkapávat, neměla by téct ani se trhat. Moc hustou případně nařeďte citronovou šťávou; řídkou zahustěte dalším cukrem.

Na každý domeček budete potřebovat 2 průčelí, 2 obdélníky na bočnice a 2 obdélníky na střechu (ty by měly být o něco větší než bočnice). Šablonu si namalujte na pevnou čtvrtku a podle ní nožem vykrajujte těsto. Do každého z průčelí nezapomeňte udělat zářez, za který domeček nasadíte na hrnek. Upečené díly slepujte a po zaschnutí zdobte bílkovou polevou.

Náš domeček má obdélníky na střechu 2,5 × 4 cm, bočnice 2 × 2 cm a průčelí včetně štítu 2,3 × 2,8 cm. Vyšlo nám to na 6 domečků.

Další články

Lu Gregorová

Trend: Fitko v obýváku

Nepotřebujete permanentku, nemusíte bojovat s rezervačním systémem v přeplněném fitku. Stačí vzít do ruky ručník nebo karimatku, lahev s vodou a…

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky