Nejoblíbenějším letním pitím jsou, jak jinak, osvěžující koktejly. A nejen tuto sezónu vedou koktejly z bílého rumu. Co je v parném letním podvečeru lepšího než chladivé mojito? Dneska se však budeme věnovat návodům na koktejly pouze okrajově. Místo toho prozkoumáme, jak vlastně výroba bílého rumu probíhá.

Jak probíhá výroba rumu?
Pokud odstoupíme od českých klasik, které se rumem už ani nazývat nesmějí, tak základem každého rumu je cukrová třtina.

Druhů cukrové třtiny existuje více než 1600 a mimo jiné i odsud přichází rozmanitost v chutích jednotlivých rumů. Její sklizeň probíhá stále postaru. Dělníci během jediného dne pouze s pomocí mačety sklidí přes 3 tuny třtiny. Tu pak dále musí zpracovat do 24 hodin. Po této lhůtě se zkazí a všechna dosavadní práce přichází vniveč.

Zpracování cukrové třtiny
Po sklizni se cukrová třtina musí rozřezat a vylisovat. Poté přichází na řadu fermentace, pro kterou se používá cukrová šťáva či melasa. Jak dlouho fermentace probíhá? To opět záleží na okolnostech a typu výsledného rumu. Může trvat „pouhých“ osm hodin, ale výjimkou není ani třtina fermentovaná po dobu sedmi dní.

Fermentace může probíhat v nerezových nádržích, tradičnější jsou však dřevěné kádě.

Poté už následuje samotná destilace. Drsnější rum většinou pochází z tzv. kotlíkové destilace. V koloně pak vzniká rum jemnějších chutí.

Ani zrání se nesmí podcenit
Destilací vznikne průzračná tekutina s nejasným aroma. Proto rum musí dozrát. V tradičním pojetí rum dozrává v sudech z amerického dubu s opáleným vnitřkem. Stejně jako whiska i rum získává svou výslednou chuť a aroma právě z pórů dřeva, v němž zraje.

Zajímavostí je, že při destilaci vzniká také tzv. andělská daň, která může dosahovat až 10 % ročně. Jedná se o alkoholové výpary, které ze sudu unikají a pronikají do vzduchu. Díky tomu je výsledný destilát sice hutnější a komplexnější. Ztrácí tím však alkohol.

Dostali jste chuť na mojito?
Protože už jsme ho v úvodu zmínili, nemůžeme ho vynechat ani na konci. Mojito je jedním z nejoblíbenějších koktejlů z bílého rumu a návod na přípravu tu rozhodně nemůžeme vynechat. Takže jak na něj?

Nejprve si připravíme pár lístků máty, šťávu z limetky a třtinový cukr.

Všechny ingredience promačkáme a vložíme do vyšší sklenice. Doplníme panákem bílého rumu a sodovkou či perlivou vodou s ledem. A pak už nezbývá nic jiného než si užívat zaslouženého letního odpočinku!