Nadčasový květinový motiv se v současném designu promítá v něžných pastelových barvách, decentních vzorech i velkoplošných digitálních tiscích. Hitem léta se u českých a slovenských zákazníků a zákaznic značky Matějovský stalo florální povlečení Amabel. Na kvalitním bavlněném saténu vyniká hřejivý odstín podkladové šedé barvy s narůžovělými tóny a celá paleta odstínů růžové - od pudrové až po starorůžovou barvu okvětních lístků, jejichž plastičnost podtrhuje krémově bílá. „Bavlněný satén vyrábíme z vysoce kvalitní česané bavlněné příze. Jedná se o výrobek z luxusní 100% bavlny, tento přírodní materiál je mimořádně lehký a jemný na dotyk, skvěle odvádí vlhkost a je prodyšný," uvádí Alena Samková, ředitelka značky Matějovský. Díky dlouhým jemným vláknům a atlasové vazbě má látka velmi hustou a pevnou strukturu, která je charakteristická přirozeným leskem na lícové straně a zejména dlouhou životností. „Povlečení z bavlněného saténu kombinujte pouze se saténovými prostěradly nebo prostěradly jersey. Nedoporučujeme kombinaci s prostěradly froté, protože díky odlišným povrchům dochází ke tření, které může negativně ovlivnit jemný povrch bavlněného saténu," upozorňuje Samková. Oproti tomu satén vyrobený z umělých vláken je studený, kluzký a není téměř schopen absorbovat vlhkost. To znamená, že pokud se během spánku potíte, všechen pot v podstatě zůstává na povrchu látky, která je pak lepkavá a studí. Z tohoto důvodu je ložní prádlo „z umělotiny" nevhodné pro spánek. Navíc ze zdravotního hlediska není dobrou volbou pro alergiky a jedince s citlivou pokožkou.

Hoďte postel do gala

Chcete mít postel stále pečlivě ustlanou, ale většinou na to nemáte čas? Pořiďte si přehoz, s ním bude vaše ložnice vždy dokonalá! V řadě domácností našly přehozy své uplatnění i jako lehké přikrývky. Značka Matějovský, tradiční český výrobce povlečení a bytového textilu, nabízí pestrou kolekci nejen květinových přehozů, které se pyšní decentním prošitím, prát je můžete na 40 °C. Materiál ze spodní i vrchní strany tvoří 100% bavlna, o měkkou náplň se stará vrstvené duté vlákno. Ozdobný lem na okrajích podtrhuje celkový vzhled přehozu.

Kvalita si zaslouží správnou péči

Aby povlečení vydrželo dlouho krásné a dobře se v něm usínalo, musíte mu věnovat náležitou péči. Pokud se budete držet následujících zásad, budete se do měkoučkých peřin těšit mnohem více:

  1. Perte vždy samostatně a naruby. Nejenže tak předejdete poničení nebo zabarvení povrchu jinými materiály, ale povlečení se tolik nepomačká, protože bude mít v bubnu dostatek místa.
  2. Nepoužívejte aviváž. Aby mohla látka přirozeně dýchat, nesmí být vlákna ničím zatížena. Aviváž vytvoří na vláknu tenký obal, který znemožní absorbovat vlhkost. Pokud chcete mít povlečení voňavé, vyzkoušejte umístit do skříně třeba vonná mýdélka nebo polštářky.
  3. Usnadněte si žehlení. Kromě správně naplněného bubnu vám žehlení usnadní také nižší otáčky, správný způsob věšení a sušení. Povlečení vždy pečlivě rozvěste, roztáhněte a srovnejte švy a rohy, a poté ještě mírně vlhké vyžehlete a uložte. Pokud povlečení necháte uschnout moc, bude se žehlit mnohem hůře.
  4. Se sušičkou opatrně. Vysoká teplota v sušičce může poničit jemná vlákna a způsobit tak trvalé pomačkání nebo dokonce ztrátu barevnosti. Proto vždy vybírejte šetrnější program nebo variantu „vlhké k žehlení".