S již bývalým manželem Martinem jsme měli zpočátku krásný vztah. Užívali jsme si sami sebe, podnikali různé výlety a byli zamilovaní. Nejprve přišla svatba a poté společné bydlení. Zdědila jsem finance po rodičích a Martin měl naspořeno. Dohromady jsme si tedy koupili krásný byt na okraji města. Vše nám klapalo a já byla šťastná. Po několika letech ale přišly hádky. Říkala jsem si, ale co, žádný vztah přece není dokonalý. Martin si našel novou práci a trávil v ní více a více času. Večerů, kdy jsem na něj čekala s večeří, přibývalo. Když jsem na jeho pozdní příchody zavedla řeč, vždy to vyvolalo hádku. On přece vydělával peníze, abychom se měli dobře. Přišlo mi, že se začínáme odcizovat. Ale život vždy dokáže zamíchat kartami. Nečekaně jsem otěhotněla. Celá naše pozornost se tedy zaměřila na naše první dítě. Tak moc jsem se těšila, že jsem přestala řešit naše manželské neshody. Po narození Kubíčka jsem byla plně zaměstnána péčí o něj. Čas plynul, Kubíček rostl a já začala vnímat, jak jsem na vše sama. Manžel se vracel pozdě z práce, nebo jezdil na služební cesty. A hádky začaly opět nanovo. Vztah se postupem času dostal do takové fáze, že jsme spolu nebyli schopni normálně mluvit, natož se dohodnout na běžných záležitostech ohledně chodu domácnosti nebo výchovy Kubíčka. Nevím, co se mezi námi stalo, ale z dvou milujících lidí se stali nepřátelé. Už nebylo cesty zpět, bylo jasné, že musíme jít od sebe. Požádala jsem o rozvod. Jen domluva na finančním vyrovnání byla naprosto nemožná. Rozvodem to však neskončilo, začal boj o Kubíka. Podle manžela jsem byla hysterická ženská, která přece nemůže vychovávat našeho syna. Já se zase snažila všem vysvětlit, že Martin se nikdy o Kubu nestaral a vše dělá jen proto, aby se mi pomstil. Začal náš souboj o Kubu. U soudu jsme nebyli s to se na ničem domluvit. Poslali nás tedy na sociálku, kde nám měli pomoci z naší bezvýchodné situace, samozřejmě v zájmu Kubíka.

Dohody s Martinem se stále nedařilo dosáhnout a do toho jsem začala mít problémy s výchovou syna. Byl roztěkaný a přestával poslouchat. Přisuzovala jsem to tomu, že začal chodit do školy. I tak jsem ale kývla na nabídku, kterou nám dala sociální pracovnice z OSPOD. Jednalo se o návštěvu organizace Mikuláš 365. Prý nám pomohou s naší vzájemnou komunikací a výchovou syna. Sice jsem tomu zpočátku moc nevěřila, ale říkala jsem si, že horší už to snad být nemůže. Tak proč ne. Martin k tomu byl ještě skeptičtější než já. První schůzku se mi podařilo domluvit odděleně. Nedokázala jsem si představit, že tam budeme s Martinem společně. Velmi mě překvapilo, že skoro celý rozhovor probíhal o Kubovi, o tom, jak se v této situaci může cítit, jak ji může vnímat a co asi prožívá. Závěrem jsem se měla vyjádřit k tomu, jak si představuji péči o syna. Poté mi sdělili, že si ještě promluví s Kubíkem, aby se mohl on sám k celé situaci vyjádřit. Kubovi bylo v tu dobu šest let a já si nedokázala představit, že s ním někdo cizí mluví o našem soužití. Nakonec mě uklidnili tím, že s Kubíkem bude mluvit dětská psycholožka s mnoha lety praxe. Martin také souhlasil. Na další schůzku jsme dorazili s Martinem společně. Byla tam také paní psycholožka, která mluvila s Kubíkem. Trochu nervózně jsme vyčkávali, co se bude dít, co uslyšíme. Nejprve nám vysvětlila, jaké dopady na děti mohou neshody rodičů mít. Poté nám jemně sdělila výsledky rozhovoru s Kubíkem. Oba jsme byli úplně v šoku. Najednou nám došlo, jak moc naše neshody a hádky dopadají na našeho syna. Uvědomila jsem si, že mu chybí otec. I na Martinovi bylo vidět, že ho mrzí, jak se Kuba cítí. Proč jsme si toho nevšimli? Vždyť to je NÁŠ syn. A tady, na tomto sezení, začala naše cesta k dohodě.

Ne každý příběh má šťastný konec. Důležité však je, nenechat děti stranou a slyšet jejich hlas. Pokud právě prožíváte rozpad vztahu, nebuďte v tom sami. Myslete na sebe, ale i na své děti. Nebojte se požádat o pomoc. U nás, v Mikuláši, vás provedeme náročnou životní etapou rozchodu, která vyžaduje mnoho sil k výchově dětí, komunikaci i udržení funkčních rodičovských vztahů. Službu poskytujeme v rámci dvouletého projektu „MIKULÁŠ DĚTEM – Síť podpory dítěte a rodiny v náročné životní situaci", který je spolufinancovaný z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost. Jak o takovou pomoc bezplatně požádat? Stačí se obrátit na pracovníky neziskové organizace Mikuláš 365, kteří vás v řešení náročné životní situace podpoří: info@mikulasops.cz, 221 979 271, www.mikulasops.cz.