Domácí zavařování

V dnešní době už v obchodě koupíte prakticky cokoliv. Dá se sehnat i jahodová marmeláda, která bude skutečně domácí. Nic se ale nevyrovná tomu, když si vyrobíte vlastní. Podzim je na zavařování jako dělaný hlavně proto, že dozrává spousta plodin, které je možné zavařovat – jablka, švestky, hrušky, dýně nebo třeba vlastnoručně nasbírané houby. Díky domácí výrobě nejen že přesně znáte všechny ingredience, ale můžete také experimentovat – přimíchejte do marmelády vanilkový lusk, trochu máty nebo kapku portského. Trápí vás u domácích marmelád plíseň? Přidejte do várky panáka slivovice, na chuti to nebude poznat, ale marmeláda vám určitě vydrží déle.

TIP: Některé podzimní ovoce se skvěle hodí i na slané zavařování. Vyzkoušet můžete například skvělé švestkové čatní.


Zdroj: MORA

Relax v podzimním rytmu

Dlouhé večery jsou ideální nejen pro realizaci kuchařských ambicí, ale také pro odpočinek. Nebojte se vypnout, koneckonců na podzim i příroda odpočívá. Dobrá kniha, nenáročný film, horký čaj nebo třeba výprava do podzimního parku vás dokážou přivést na jiné myšlenky. A když už v tom parku budete, nezapomeňte sbírat kaštany, barevné listí nebo zajímavé větvičky, doma z nich můžete vyrobit vlastní dekorace, které vás nebudou stát ani korunu, ale vyčarují skvělou podzimní atmosféru přímo u vás doma. Udělejte si s kamarádkami společný večer a pusťte se třeba do výroby podzimních svícnů ze zavařovacích sklenic, náklady jsou minimální a výsledek vás ohromí! Stačí vám sklenice, přírodní provázek a nějaké to sušené listí z procházek.

TIP: Připravte pro kamarádky malý dárek v podobě sklenice se sušeným ovocem. Skvěle chutná a dobře vypadá jako podzimní dekorace v kuchyni. Jediné, co k tomu potřebujete je prkénko, nůž, kvalitní sušička potravin a trocha toho času.


Zdroj: Pixabay

Víkendy na chalupě

Dny i večery strávené na chalupě mají své kouzlo, přestože jsou často ve znamení příprav na zimu. Je potřeba zazimovat všechny rostliny, skalky a záhonky, ošetřit stromky a schovat všechny rostliny, které by mohly přes zimu zmrznout. Na chalupě budete přeci jen přes zimu méně, proto je potřeba myslet i na bezpečnost vašeho stavení. Ujistěte se, že všechny okenice správně drží a že vám dveře jistí víc než jeden zámek. Kontrolu si zaslouží také střecha, protože ji čeká náročná zkouška v podobě častějších dešťů a blížících se mrazů. Nezapomeňte také na okapy, a hlavně na venkovní rozvody vody, které by měly být vypnuté, jinak by je mohl potrhat mráz. Na chalupu se ale jezdí odpočívat, a tak byste si měli udělat čas i na ty příjemné věci, jako jsou neohrožené výpravy za první várkou hub, experimenty s domácím jablečným moštem, nebo jen klidné večery s rodinou u praskajících kamen.

TIP: Věděli jste, že ještě účinnější než mříž u vstupních dveří, jsou kvalitní bezpečnostní dveře? V dnešní době je běžné klást při bezpečnosti důraz i na design, využijte toho a nechte vyniknout krásu vašeho stavení.


Zdroj: Adlo

Po práci legraci

No a pokud patříte mezi tvory společenské, čeká vás na podzim hotová smršť akcí, na kterých nesmíte chybět! Těšit se můžete na svatomartinské slavnosti, výlety za vínem, nebo tradiční farmářské trhy vonící po punči a svařeném víně. A pokud holdujete americkým dlabaným dýním čeká vás období halloweenských večírků plných veselých i strašidelných masek a dobrého jídla a pití. Večírek můžete uspořádat i jen tak, oslavte podzim dokud ho máme, ten další bude až za rok!


Zdroj: Pixabay