Organizátoři znovuobnovené ankety Český slavík 21, která se vrací pod patronátem matematika a společenského reformátora Karla Janečka spustili hlasování v kategorii Objev roku.

“Pro tuto kategorii můžete vybírat z předem nominovaných, které určila šestičlenná porota složená z hudebních odborníků. Ta určila tři nominované. Hlasy pro tyto hudební nováčky lze posílat až do poloviny galavečera, který se bude konat 19. listopadu v Hudebním divadle Karlín a živě ho odvysílá televize Nova,” prozrazuje Karel Janeček s tím, že režie slavnostního předávání cen se ujme Pepe Majeský a večerem provedou moderátoři Aleš Háma a Ondřej Sokol. Diváky čeká spousta hudebních překvapení a co se ocenění týče, dále budou vyhlášeni vítězové kategorií Absolutní slavík a Nejstreamovanější skladba na internetu. Předána bude rovněž cena Nejoblíbenější píseň posluchačů Rádia Impuls.

JAK MŮŽETE HLASOVAT?

Hlasování v kategorii Objev roku začalo 6. listopadu na webu www.ceskyslavik.cz a probíhá až zhruba do poloviny přímého televizního přenosu ze slavnostního vyhlášení vítězů ankety dne 19. listopadu, v jehož úvodu budou nominovaní představeni divákům. Krátce poté, co moderátor večera hlasování ukončí, moderátoři oznámí, kdo zvítězil, tedy kdo získal od posluchačů největší počet bodů. Hlasovat je možné maximálně pětkrát, buď pro jednoho, nebo více nominovaných. Každý nominovaný tedy může získat jeden až pět bodů (pro každý udělený bod, je potřeba poslat samostatnou SMS).

ČLENOVÉ POROTY

Josef Vlček (předseda) – hudební publicista, RockZone

Alexandr Guha – TV Óčko

Jaroslav Špulák – hudební publicista Právo & Novinky

Šárka Hellerová – redaktorka Headliner

Jan Hanousek – hudební redaktor Rádio Impuls

Martin Hrdinka – hudební publicista Čro

Medailonky nominovaných interpretů na Objev roku:

BERT & FRIENDS

Tato kapela je nezařaditelná a těžko by člověk hledal někde něco podobného. Dle jejího šestadvacetiletého frontmana Alberta Romanuttiho je její styl “marshmallownový, protože je růžový a voňavý - prostě fajn jupí krásný nejlepší nádherný!” Vyniká bezbřehou fantazií, snovou rozšafností, lehkostí, hravostí a tvárností. Pluje si na hony daleko od všech škatulek a zavedených vzorců, a to nejen co se týká obsahu, ale i formy – že by měly písničky a jejich klipy mít přibližnou únosnou délku, je vůbec netrápí. Když v roce 2016 debutovali singlem Haluzinace, který se vyznačoval psychedelickým pojetím a abstraktním textem, měla spousta lidí pocit, že už se Bert & Friends nemohou dostat dál. Skladby Plody moří či Piš mi básně však jasně dokázaly, že jsou tito tvůrci naprostým unikátem! Dokonce o sobě tvrdí, že se vrátili v čase z roku 2015 a přišli svými songy zachránit hudební scénu. Nyní vydávají minialbum SUPR, která obsahuje 4 písně – za každého člena kapely jednu. Dalo by se ale říct, že díky tomu, že Bert oplývá hned několika alter egy, má kapely členů mnohem víc

MICHAL HORÁK

Před dvěma lety vydal svou prvotinu – Michalovo cédéčko – a od té doby se zařadil mezi výrazné písničkáře nové generace. Jeho kariéra však nastartovala již ve 13 letech, když vyhrál v talentové soutěži, díky které začal již od svých 14 let koncertovat.
Už jen název jeho druhé desky – Michalbum – naznačuje, že si rád hraje se slovy. Jeho hudba je charakteristickou kombinací skočných melodií, nakažlivé energie, jisté bezstarostnosti i umu s vtipnou nadsázkou glosovat každodennost. Nyní třiadvacetiletý písničkář se při hraní doprovází buď na kytaru nebo na klavír a jeho tvorba je mixem všemožných žánrů, které volí dle aktuální nálady. Jedná se o klasický akustický folk, country, jazz, swing, pop nebo i cimbálovou muziku. Často si do svých písniček zve známé a zajímavé hosty. Jeho nejnovější počin vznikl na základě spolupráce s dětským sborem základní školy v Říčanech. Ke školákům má totiž opravdu blízký vztah, protože v současné době studuje Pedagogickou fakultu na Univerzitě Karlově.

ANNABELLE

Člověk, který by slyšel píseň třiadvacetileté zpěvačky a rapperky Annabelle poprvé, by rozhodně neřekl, že se jedná o českou zpěvačku. Nejen proto, že Annabelle zpívá výhradně anglicky, ale hlavně proto, jaký zvuk a atmosféru její songy mají. Tuto část její tvorby totiž ovlivnilo studium populární hudby v Londýně. Tam se odhodlala odejít právě proto, že se v Praze dvakrát nedostala na konzervatoř, což nyní kvituje. Zůstala díky tomu dle svých slov pěvecky svá a klasické české hudební studium na konzervatoři ji nesvázalo a nepřipravilo o kouzlo a osobitost. Je rozpoznatelná nejen díky své obrovské zálibě ve žluté barvě, či temporary tetování na obličeji, ale hlavně svým zvukem, který získala hraním po londýnských klubech. Jedná se o mix R'n'B a popu, s nímž by chtěla prorazit i za hranicemi. Její dosavadní singly Charm, Medicine či Anxiety, na nichž spolupracovala se zahraničními skladateli a producenty, jsou důkazem, že je její sen víc než reálný.

Generálním partnerem ankety je Karel Janeček. Hlavním partnerem ankety je Korunní - voda dní. Dalšími partnery ankety jsou Granát, družstvo umělecké výroby Turnov, MusicJet, Dallmayr Kaffee, výrobce a dodavatel exkluzivní kávy a čajů s tradicí již od roku 1700 a Vinařství Vajbar - tón Moravy ve vaší sklence.