Je zajímavé, že biografie fiktivní osoby Batman byla často měněna, je to také jedna z mála komiksových postav, která není pevně zakotvená v žádné době. Přibližný příběh je o Bruce Waynovi, jemuž zavraždili bohaté rodiče, a on nad jejich hrobem přísahal, že je pomstí. Od té doby se začal věnovat dovednostem bojového umění. Čtenáři ovšem chtěli, aby Batman nebyl chladnokrevný zabiják, proto byl Batmanovi dán mravní kodex – nikdy svou oběť nezabít a nepoužívat střelné zbraně. Oproti němu je Spiderman šikanovaný středoškolák Peter Parker, kterého na školní exkurzi v genetické laboratoři kousne geneticky modifikovaný pavouk a Peter získá nadpozemské schopnosti, které chce využívat v boji se zločinem. Po celosvětových úspěších velkofilmů, které byly na tato témata zpracovány, kluci touží po hračkách s tématikou Batmana a hračky Spiderman se drží v těsném závěsu.

Oblečení

Logo Batmana, které zná úplně každý, vyobrazuje černého netopýra na žlutém pozadí a objevuje se na všech možných kusech oblečení. Populární je karnevalová maska Batmana, ale i trička, mikiny, čepice zvané „baseballky“, tepláky a také pánské trenýrky nebo miminkovské dupačky. Oblek, do kterého je oblečen Spiderman, má dvě dominantní barvy – modrou a červenou s černým pavoukem na prsou. Nejprodávanější je samozřejmě karnevalový kostým Spidermana a jeho charakteristické logo a barvy jsou využity také na celé škále oblečení.

Suvenýry a propagační předměty

S logy obou hrdinů se můžeme setkat na hrncích nebo na klíčenkách a třeba i na fototapetě. Lampičky, batohy, penály a povlečení na peřiny – Batman nebo Spiderman se dostanou kamkoliv! Kluci ve školkovém a školním věku bývají často oblečeni v tomto stejnokroji, stejně tak, jako holčičky jsou všechny oblečeny v růžové a fialové s Elzou, jednorožcem nebo Kouzelnou beruškou (případně Lollipopz, což bývá horší, protože členky této „hudební“ skupiny jsou reálné a jejich chování mnohdy nemůže jít příkladem…).

Filmy

Celosvětového úspěchu se dočkali oba dva superhrdinové. Spiderman byl v kinech spatřen v roce 2002, kdy byl natočen první ze tří nejslavnějších filmů o pavoučím muži. Dnes již hvězda - Tobey Maguire - v něm hrál právě Spidermana a díky této roli se mu otevřely dveře do světa velkého filmu. Nejslavnější filmovou adaptací se stal film Tima Burtona „Batman“ z roku 1989 a pak jeho pokračování „Batman se vrací“. Vznikla spousta kreslených seriálů a filmově byl a je Batman zpracováván dodnes, nyní se dotáčí britský film s Robertem Pattisonem v hlavní roli, který bude mít premiéru v říjnu 2022.