Před padesáti lety jste si mohli zapálit na chodbě nemocnice. Před třiceti vám popelník a krabička cigaret poskytovaly úlevu od stresu za dveřmi místnosti, v níž jste skládali vysokoškolskou zkoušku. Před dvaceti jste mohli vesele pokuřovat v restauraci, zatímco všichni okolo vás obědvali. Během těch dlouhých let jsme byli doslova obklopeni kuřáky. Dnes je zahlédneme jen sem tam, když si zapalují venku před prací nebo stranou vedle tramvajové zastávky. Čeští kuřáci se zkrátka stahují do ústraní.

Podle průzkumů si Češi přestali dopřávat cigarety i po probuzení či po sexu. A ačkoliv ty klasické stále vedou, narůstá obliba jejich elektronických verzí – vaporizérů a zařízení na zahřívaný tabák. Důvodem je absence zápachu a menší obsah škodlivých látek. Vyplývá to z unikátního výzkumu agentury Datank pro společnost Imperial Brands Český kuřák 2021.

Ručně nebalit

V současné době jsme svědky největšího spotřebitelského posunu v historii, kdy část kuřáků po celém světě přechází od cigaret k potenciálně méně škodlivým alternativám. Podle výzkumu Český kuřák 2021 přešla k zařízením na zahřívaný tabák a vaporizérům drtivá většina současných kuřáků. Pouze šest procent je začalo používat rovnou.

„Zařízení na bázi zahřívaného tabáku mohou být skvělou variantou pro ty, kteří by s kouřením rádi přestali, ale razantní přechod k vaporizérům či nikotinovým polštářkům pro ně představuje příliš náročný krok. Zařízení Pulze se pro ně může stát vhodným mezistupněm,“ myslí si Bojan Stoevski, market manager společnosti Imperial Brands.

Za nejméně škodlivé považují čeští kuřáci elektronické cigarety, na druhém místě jsou zařízení na zahřívání tabáku a na třetím se umístily klasické cigarety. Nejhůře dopadly ručně balené cigarety.

Nerozvážnost i stres

Mezi patnáctým a osmnáctým rokem – to je podle výzkumu agentury Datank věk, kdy lidé nejčastěji začínají kouřit. Ukazuje se také, že lidé vlastně často ani nevědí, proč s tím vlastně začali. Z dnešního pohledu to považují za hloupost, mladickou nerozvážnost nebo uvádějí, že kouřili všichni, tak se také přidali. Ve vyšším věku je častějším důvodem pro začátek kouření stres.

V průměru si lidé dopřejí 14 cigaret denně. Uživatelé elektronických cigaret uvádějí, že pokud pouze vapují a nekombinují různé produkty, použijí v průměru jednu náplň za den. Týdně kuřáci utratí za cigarety a nikotinové výrobky 450 korun, uživatelé elektronických cigaret uvádějí částku 240 korun.

Výzkumy také ukazují, že podobně, jako si lidé nezapálí v kavárně, omezují kouření i doma či v autě. Pokud už lidé doma kouří, pak mnohem častěji užívají elektronické cigarety nebo zařízení na zahřívaný tabák. Ta jsou častěji používána také v autě a na dovolené.

Dvě pětiny letošních respondentů jsou přesvědčeny, že do deseti let se vůbec nic nezmění, polovina soudí, že klasické cigarety se sice budou kouřit ještě dlouho, ale v budoucnu je postupně nahradí elektronické.

VÍTE, ŽE...

... tři čtvrtiny dnešních kuřáků kouří klasické cigarety, čtvrtina používá zařízení na zahřívaný tabák a pětina elektronické cigarety – vaporizéry?

... tři pětiny kuřáků kouří nejčastěji klasické cigarety?

... důvodem pro užívání elektronických cigaret a zařízení na zahřívaný tabák je nejčastěji jejich chuť a absence zápachu?

... 37 procent kuřáků neplánuje v následujícím roce žádnou změnu v užívání nikotinových výrobků? Dvě pětiny chtějí omezit kouření a 16 procent by rádo přestalo kouřit úplně.