Sušička prádla se stala jedním z nejoblíbenějších domácích spotřebičů. Mnozí si už ani nedovedeme představit být bez ní. Sušička nejenže šetří náš čas, kdy rychle usuší oblečení, ale zároveň z něj odstraní prach, vlasy či chlupy od domácích mazlíčků a ručníky a povlečení, které z ní vytáhneme jsou nadýchané jako obláček. Víte však, jak sušičku prádla opravdu správně používat? Přečtěte si naše tipy.

1. Správné naplnění

Abyste využili potenciál sušičky naplno, určitě ji nepřetěžujte a neplňte větším množstvím prádla, než je doporučeno v návodu. Mělo by to v konečném důsledku opačný efekt, než kterého chcete dosáhnout. Prádlo se bude sušit déle a pro nedostatek prostoru bude více pomačkané. Do sušičky vkládejte oděvy a prádlo, které jsou přiměřeně zbaveny vody, tedy odstředěné.

Prádlo před vložením do sušičky důkladně roztřiďte na lehké a těžší kousky, jakými jsou například ručníky a džíny. Doporučujeme každý kus oblečení před vložením ještě vytřást, abyste předešli jeho pomačkání. Současně tím i zvýšíte efektivitu sušení.

Oděvy se zipem, knoflíky a háčky vkládejte do sušičky zapnuté, předejdete tak poškrábání stěn a bubnu.

2. Pozorně sledujte symboly na štítcích

Tak, jak třídíte oblečení před praním, je třeba třídit i oblečení před sušením. Jednotlivé druhy materiálů se musí sušit za pomoci různých programů. Pokud se chcete vyvarovat toho, že vytáhnete seschlou košili nebo oblíbené šaty, zkontrolujte, zda jsou vůbec vhodné do sušičky. Obzvláště opatrní buďte při sušení hedvábí a pletenin a hledejte v návodu sušičky. Některé sušičky v dnešní době nabízejí speciální programy, které si poradí s vysušením např. vlny, hedvábí nebo dokonce i bot.

Pokud na štítku oděvu najdete symbol přeškrtnutého kruhu, nebo plného kruhu, znamená to, že tento oděv není vhodný do sušičky Pokud narazíte na prázdný černý kruh, znamená to, že daný kousek můžete sušit v sušičce. Všímejte si i množství teček v tomto kruhu. Ty totiž informují o teplotě sušení. Jedna tečka hovoří o nižší teplotě, dvě tečky zvládnou i střední až vyšší teplotu, tři tečky teplotu vysokou.

Do sušičky nepatří flitrované oblečení, oblečení s většími aplikacemi, kašmír, jemná krajka, ale ani plyšové hračky.

3. Zvolte správný program

Dalším klíčovým faktorem při sušení prádla je výběr vhodného sušícího programu. Zvolení programu nenechávejte náhodě. Program můžete kopírovat podle pracího režimu, ale doporučujeme si pro jistotu ještě zkontrolovat symboly na štítcích vašeho oblečení.

Bavlnu sušte na programu pro ni určeném, ten většinou využívá nejvyšší teplotu sušení. Oblečení z umělého vlákna nebo jemné prádlo sušte na programu, který je určen na syntetiku, protože je šetrnější. Za pomoci speciálních programů sušte ručníky a osušky, deky, ale i těžké kousky, jako jsou džíny, které vyžadují více času na sušení.

4. Aby prádlo vonělo

Obecně se nedoporučuje, abyste do sušičky vkládali oblečení vyprané s aviváží. Je tu ale alternativní řešení v podobě vonných pracích perliček Silan Perfume Pearls, které jsou vhodné pro všechny typy praní, teploty, barvy a tkaniny. Perličky se sypou přímo do bubnu pračky a vašemu prádlu dodají dlouhotrvající a intenzivní vůni. Oblečení a prádlo vyprané s vonnými perličkami můžete sušit v sušičce.

Některé vynalézavé hospodyňky si vytvořily alternativu v podobě ubrousků, které namočí do neředěné aviváže, například do Silanu s jemnou a dlouhotrvající vůní, a nechají je uschnout. Vysušené ubrousky následně vloží do sušičky spolu s prádlem.

TIP, aby prádlo krásně vonělo: Inovativní čtyřkomorové kapsle Persil Discs 4v1 nejenže oblečení dokonale vyčistí a zachovají jeho původní strukturu, zároveň ho provoní oblíbenou vůní aviváže Silan. A to i přesto, že žádnou aviváž neobsahují. Ukrývají totiž v sobě hned čtyři aktivní složky, které se postarají o požadovaný výsledek. Pro ještě větší účinek jsou odděleny ve zvláštních komorách a každá složka obsahuje aktivní funkci, která zajistí čistotu a svěžest. Postarají se o odstranění skvrn a rozjasnění barev, ale také chrání textilní vlákna, díky čemuž oblečení stále vypadá jako nové. Navíc, aby se příjemně nosilo, nechybí komora pro dlouhotrvající svěžest. Ta zanechá příjemnou, intenzivní vůni oblíbeného Silanu, přestože neobsahuje ani kapku aviváže.

5. Péče o prádlo po vysušení

Oblečení a prádlo vyndejte ze sušičky ideálně hned po skončení programu, dokud je ještě teplé, abyste zabránili jeho pomačkání. Pokud byste náplň nechali v sušičce příliš dlouho, zůstane vám oblečení zmačkané a nerovné.

Prádlo vytahujte po jednom kuse a začněte těmi největšími. Když vyndáte celou náplň sušičky najednou, spíše vám vychladne a bude těžší jednotlivé kousky uhladit. Oblečení vytřeste, zavěste nebo úhledně poskládejte do skříně či na poličku.

Rada na závěr

Aby vám sušička sloužila co nejdéle, je důležité se o ni patřičně starat. To zahrnuje pravidelné vylévání vody po každém sušení a čištění dveřního filtru. Na filtru se zachycují tuhé nečistoty z prádla, prach, vlákna, vlasy, chlupy nebo zapomenuté papírové kapesníčky. Filtr jemně vyprašte nebo ho můžete i vyluxovat.

Čtěte dále: Domácí průvodce praní přírodních materiálů