Zaměřte se proto především na prevenci, se kterou zvládnete i náročnější podzimní a zimní měsíce.

Psychická pohoda je důležitá

Každý jsme si během uplynulých měsíců vyzkoušeli sami na sobě, jakou roli dokáže sehrát strach. Pracovat s ním, přijmout jej a dokázat se jím nenechat ovládat, to nás stálo mnoho sil. Každý jsme se s tím popasovali po svém. Důležitou součástí naší obranyschopnosti je i správné naladění osobnosti. Je naprosto v pořádku, že procházíme různými emocemi. Přijmout se takoví, jací jsme, a nechtít být dokonalí, to je přitom velká výzva. Je v pořádku, když nejsme bezchybní. Zatěžovat se stresem nám nijak nepomůže. Nadhled, nové koníčky a výzvy nás naladí na tu správnou notu.

Vitamíny a minerály

Správně fungující organismus je mnohem odolnější. S nastavením rovnováhy pomáhají i vitamíny na posílení imunity. Doplnění vitamínů a minerálů do těla je běžný postup. Ve stravě totiž některé potřebné látky nejsou obsaženy v dostatečném množství. Základem je s příchodem chladného počasí zvýšit příjem vitamínu C, ideálně v kombinaci se selenem a zinkem. Důležitým antioxidantem je také vitamín A, který se často vyskytuje v doplňcích stravy společně s vitamínem D. Jód a draslík jsou další důležité prvky, co mnohdy v běžné stravě chybí, a je tak nutné je organismu doplnit.

Zdravá strava není strašák

Vzdát se své oblíbené koblihy, to chce pořádný kus odvahy. Odměnou je pevnější obranyschopnost našeho organismu, který není zatěžován látkami, co do těla nepatří. Vyhnout se konzumaci jednoduchých cukrů, jenž negativně ovlivňují schopnost bílých krvinek pohlcovat škodlivé bakterie, ale rozhodně stojí za to. Místo oplatků, sušenek a přeslazených dezertů se prostě vyplatí si dát něco vhodnějšího. Na prvním místě zeleninu, potom ovoce, a když vás honí mlsná, skvěle se hodí piniové, vlašské nebo lískové oříšky.

Bylinky

Je mnoho způsobů, jak posílit imunitní systém. Již naše prababičky věděly, že si v zimním období dopřejí dostatek přírodních antibiotik a antivirotik v podobě česneku, křenu, zázvoru, rakytníku a cibule. Mezi oblíbené bylinky pro chladné období patří echinacea, jinak zvaná třapatka nachová. Ta dokáže významně podpořit správnou funkci dýchacích cest a pozitivně ovlivnit také naši imunitu. Čaj a další přípravky z této byliny patří mezi podzimní klasiku.

Imunita pro celou rodinu

Nejen my, ale i naše děti se setkáváme v kolektivech s větším množstvím bakterií. Mít posílenou obranyschopnost se proto rozhodně vyplácí. Imunita se dá u dětí také významně podpořit. V posledních letech se často využívá zejména látka, jejíž obliba díky dobrým výsledkům stále stoupá. Glukany jsou stavební součásti buněčných stěn některých hub, kvasinek, mořských řas nebo obilí. Ve formě sirupů jsou určeny již pro děti od jednoho roku.

Hygiena na jedničku

Všichni jsme prošli v uplynulých měsících dokonalým školením o tom, jak se starat o svou osobní hygienu. Ale nezávisle na koronaviru je stále dobré vědět, že obzvláště v podzimním a zimním období se hodí dbát na dostatečnou hygienu rukou. Desinfekce, antibakteriální gely a dostatečné umývání rukou se prostě stává samozřejmostí, za kterou se není třeba stydět. Velké množství nemocí se přenáší právě kvůli podceňování desinfekce, a proto je důležité se v tomto ohledu chovat zodpovědně. Pokud nemáte možnost si v průběhu dne umýt ruce, antibakteriální gel je v tom případě tou nejlepší alternativou.