Čištění trubek odpadu a odstraňování zápachu nepatří do každodenní úklidové rutiny vaší domácnosti, ale rozhodně byste jej neměli zanedbávat. Problém je ten, že dovnitř prostě manuálně nedosáhnete, a tak si musíte poradit jinak. I když trubkami protéká voda, nečistoty se postupně usazují na jejich stěnách a je nezbytné zakročit.

  1. Mycí prostředek a teplá voda jsou těmi nejsnadnějším a nejdostupnějším pomocníky, jak si od nečistot pomoci. Do teplé vody přidejte čistící prostředek, který v ní dobře rozpustíte, nalijte do dřezu a nechte působit. Pozor ale, voda musí být teplá, nikoliv vařící.
  2. Silnějším, po domácku vyrobeným, receptem proti ucpanému odpadu je kombinace octa a jedlé sody. Tyto snadno dostupné ingredience dokáží zázraky. Nejen, že vás zbaví nepříjemného zápachu, ale také dokonale vyčistí usazený vodní kámen ve sprchovém koutě, ve vaně a poradí si také s WC mísou. Ocet má silné odmašťovací účinky a dokáže možná více, než byste čekali.
  3. Na trhu je dostupná také řada chemických čistících prostředků přímo určených na čištění odpadu. Tady si ale dejte pozor zejména na materiál, ze kterého je vaše potrubí vyrobeno. Koroze a stáří je může narušit, stejně tak jako agresivní čistící prostředky.
  4. Zanesený odpad, která neodtéká, je doma pohromou. Indukční zvon vám pomůže zbavit se nečistoty, ale jak jistě ze zkušenosti víte, jakmile jej použijete jednou, další a další den ho budete potřebovat znovu. Tady už je na čase zavolat odbornou pomoc.
  5. Výše uvedené způsoby jsou rychlou pomocí, ale ne vždy dostačující. Největším nepřítelem je mastnota. Lze ji jen velmi těžko svépomocí odstranit. Domácí recepty na čištění odstraní její část, ale časem se odpad tak jako tak zanese. Dopřejte si proto odbornou kontrolu a kompletní pročištění alespoň jednou za 3 roky. Kvalitní instalatér vám veškeré odpady v bytě důkladně vyčistí a zajistí dlouhotrvající efekt bez zápachu. TIP: Rozhodnete-li se využít služeb odborníků, doporučujeme instalatéry z firmy VSERVIS, která má více než 25 let zkušeností.
  6. Po zásahu profesionálů se spíše zaměřte na prevenci, byť to je tak trochu boj s větrnými mlýny. Ne všichni vědí, že do odpadu by se neměla dostat například vařící a horká voda. Při slévání vody po vaření si proto vždy pusťte studenou vodu, aby se s ní smísila. Snažte se zabránit vnikání látek, které do odpadu opravdu nepatří a mohly by jej zablokovat a způsobit ještě větší potíže než nepříjemný zápach. Například olej ani jiný tuk nepatří do dřezu ani do toalety, podobně se vyvarujte třeba splachování zbytků jídla. Síťka na odpad zadrží ty největší nečistoty a s těmi dalšími musíte bojovat. Váš dřez, umyvadlo, vana či sprchový kout i toaleta, vám budou lépe a déle sloužit.