Výběr vysoké školy – existuje vůbec špatná volba?

Dnešní doba po stránce vzdělání nabízí víc možností než kdy dřív. Současně s tím špatná volba naštěstí nemusí rovnou ovlivnit a případně pokazit celý zbytek života. Nebaví vás ve třiceti, čtyřiceti nebo dokonce padesáti vaše kariéra? Možnost změny máte nadosah. Můžete nejen změnit práci, ale klidně dálkově vystudovat druhou či třetí vysokou školu. Přesto byste výběr VŠ podcenit neměli. Jedná se minimálně o to, jak strávíte následujících několik let života….

Hlavní kritéria při výběru VŠ

Před posláním přihlášek na VŠ byste si měli zodpovědět několik otázek.

Je pro vás opravdu tou pravou?

Jednou z nejdůležitějších je – bude mě to bavit? Finanční potenciál studovaného oboru nechme na chvilku stranou. Můžete se pustit třeba do práv s vidinou velkého bohatství, kterého se vám po dostudování dostane. Jenže když se budete hodinu, co hodinu kousat nudou a studijní povinnosti plnit naplnění odporem, daleko se nedostanete.

S největší pravděpodobností školu ani nedokončíte. V tom lepším titul sice získáte, ale kariérní naplnění budete tak jako tak dříve či později hledat jinde.

Proto je důležité, aby vás studium bavilo. Neježe budete mít větší šanci na jeho ukončení, ale pravděpodobně své znalosti lépe využijete i v budoucí praxi.

Má to vůbec nějakou budoucnost?

Druhou věcí, nad kterou byste se měli zamyslet, je budoucnost vámi zvoleného oboru.

Svět se mění čím dál tím rychleji a ať si zvolíte jakkoliv, bez celoživotního vzdělávání velký kariérní úspěch očekávat nemůžete. Stejně tak vás může brzdit vysoká škola, která na technologické i společenské změny reaguje s (v lepším případě) desetiletým zpožděním.

To rozhodně není případ například takové VŠO, kde můžete vedle klasického cestovního ruchu studovat například obor Bezpilotních systémů – DRONŮ nebo se ponořit do oboru digitální ekonomiky.

Podobně je na tom i VŠPP. Ta svým studentům z řad budoucích podnikatelů a manažerů nabízí vždy nejaktuálnější informace přímo od špiček v oboru.

Pokud si zmíněné otázky zodpovíte se skutečnou upřímností, nemůžete s volbou studijního oboru sáhnout vedle.

Stále nevíte kudy kam? Podívejte se na stránky Prosadimse.cz, které vás s výběrem pomohou. Nebo ještě lépe! Přijďte se podívat na den otevřených dveří 11.8. od 16h!