Jaký druh kytary vybírat?

Na trhu se lze setkat se třemi typy kytar. O jaké se jedná?

Klasická kytara

Je ideální pro klasickou hudbu a také hraní z not. Tradičně se využívá právě v základní umělecké škole.

Akustická kytara

Jedná se o takzvanou westernovku, tedy kytaru pro milovníky sezení u táboráku a hraní tradičních odrhovaček. Pro dítě není optimální, spíše si ji zvolí později v případě, že bude chtít hrát u ohně.

Elektrická kytara

Tato kytara je ideální pro každého, kdo si hodlá založit kapelu. U malých dětí s tímto asi počítat nemůžeme. Hra plá efektů, komba a podobně. S věkem tato alternativa nakonec u mnohých dětí přijde, nemusíte mít strach.

Kdy s kytarou začít?

Obecně není možné říct, který věk je pro začátky s kytarou optimální. Všechno se odvíjí od konkrétního vývoje daného dítěte. Na hraní musí být jak mentálně, tak i fyzicky připravené. Z hlediska fyzické kondice je nezbytná určitá porce síly, jelikož je nezbytné stlačit prsty pořádně struny. Je také třeba poznamenat, že dítě musí řešit hned několik pohybů najednou a dokonale je koordinovat. Nejde o nijak jednoduchou záležitost. Z pohledu mentálního to není zrovna jednoduché. Děti se prostě musí učit. Děti, jež se aktuálně učí psát a počítat, toho pak mají skutečně hodně a nemusí stíhat. Jejich přetěžování stoprocentně není na místě. Pro děti školního a předškolního věku se mnohem více hodí třeba taková flétna nevyžadující až takové dovednosti. Pracuje se totiž pouze s dechem, jak prstoklad, tak i noty nejsou z hlediska hraní nijak náročnou záležitostí.

Volba správné kytary

Při výběru kytary je třeba brát v potaz jak věk, tak i výšku dítěte, které se na ni bude učit hrát. V případě nesprávné volby by se dítěti hrálo obtížně. Děti ve věku od 4 do 6 let a výšce 100 až 115 cm by měly mít kytary ¼, děti ve věku od 5 do 8 let a při výšce 116 až 136 cm už by měly mít kytary poloviční. Pro děti ve věku 8 až 11 let s výškou 137 až 150 cm se hodí kytary ¾. Pro starší děti už se volí kytary klasické. Ani toto rozčlenění nemusí být ovšem nijak výrazně směrodatné. Důležité jsou délky chvějících se strun, tedy takzvaná menzura. Prakticky všechny kytary je možné sehnat se slevou v několika eshopech. Podívat se na ně můžete třeba na https://bonipo.cz/obchody/kytary-cz.

Výběr strun

Jestliže děti začínají s hrou na kytaru již odmalička, určitě se vyplatí hrát na prázdné struny. Pro děti do 10 let se vyplatí kytara vyznačující se menším dohmatem. Čím je dohmat menší, tím se podaří dětem mnohem lépe umáčknout struny. Optimální volbou jsou nylonové struny. Jsou poněkud měkčí a jednodušeji se mačkají. Kovové jsou maximálně pevné a za krátkou dobu hraní většinou bolí prsty.

Čím dražší, tím lepší, neplatí

Tradiční pravidlo týkající se různého sortimentu v tomto případě neplatí. Mnohdy jsou i laciné kytary lepší než ty drahé. Na nové kytaře pro vaše dítě ale v žádném případě nešetřete. Zvolte opravdu kvalitní model. Sehnat se dá poměrně jednoduše. Je třeba využít aktuální slevové kupóny. K dispozici je jich na zmiňované adrese spousta a vztahují se na mnohé modely kytar.