Pohodlí a bezpečí na prvním místě

Na sportovní boty se kladou poměrně vysoké nároky co do odolnosti i pohodlí. Klasikou jsou kožené kopačky, které se perfektně přizpůsobí chodidlu a navíc dobře přilnou k fotbalovému míči. Na druhou stranu jsou těžší a sají vodu. Umělá kůže se v mnohém vyrovná té pravé, je ale o poznání tužší a chvíli trvá, než se noze přizpůsobí.

Malý sportovec může obout rovněž kopačky z pletené syntetiky. Jedná se o tenkou bezešvou tkaninu, která dobře kopíruje tvar nohy, oproti kůži ale poskytuje menší ochranu.

Na trávu, nebo do haly?

Kopačky se rozlišují podle špuntů na podrážce. Jejich množství, rozmístění a typ totiž v mnohém ovlivňují schopnost brzdění, zatáčení i rychlost běhu obecně.

  • Lisovky mají na podrážce vylisované plastové nebo gumové špunty, které zajišťují přilnavost k povrchu a schopnost rychle měnit směr. Jsou určeny zejména pro tvrdé povrchy, ale váš potomek si v nich dobře zahraje i na trávě.
  • Kolíky se hodí ke hraní na měkkém nebo mokrém trávníku. Disponují totiž delšími špunty, často s kovovými špičkami, pro ještě lepší přilnavost a stabilitu.
  • Turfy se vyznačují velkým počtem malých, různě tvarovaných cvočků, které umožňují rovnoměrné rozložení hmotnosti těla po celém chodidle. Jsou vhodné k pohybu na suchém a tvrdém povrchu.
  • Sálovky se používají pro celou řadu indoorových sportů, jelikož mají rovnou podrážku, která zabraňuje uklouznutí.

Bota musí pevně držet, a přitom netlačit

Správnou velikost kopaček poznáte tak, že bota na dětské noze pevně drží, aniž by dítě tlačila. Pokud si nevíte rady, dobrým kompromisem je zvolit botu o přibližně 0,5 cm delší než dětské chodidlo.

Kopačky s tkaničkami, nebo bez?

Ještě donedávna převažovaly na fotbalovém hřišti klasické kopačky s tkaničkami. V poslední době však roste popularita kopaček bez zavazování, které se snadno nazouvají a především jsou celou svou plochou v kontaktu s míčem.

Chcete svému dítěti pořídit jeho první kopačky? Prohlédněte si nabídky stovek e-shopů na Heurece, porovnejte je mezi sebou a nezapomeňte si přečíst uživatelské recenze, které vám usnadní výběr.