1. Čerstvý vzduch a pohyb vám prospějí

Ať už sportujete rádi nebo ne, pohyb je pro tělo a posílení imunity důležitý. Rozhodně byste na něj neměli zapomínat ani se zhoršujícím se počasím. Nemusíte hned začít běhat maraton. Vašemu organismu prospěje i svižná procházka na čerstvém vzduchu. Stačí, když půjdete z práce pěšky nebo se projdete při venčení psa. Nezapomeňte se dostatečně obléct, jinak si o nachlazení přímo koledujete.

2. Ovoce a zelenina jsou zdrojem vitamínů

Důležitou roli v posilování imunity hraje i vyvážený a pestrý jídelníček. Zejména ovoce a zelenina jsou cenným zdrojem vitamínů. Třeba takový pomeranč nebo křen obsahují velké množství vitamínu C, který pomáhá udržovat zdravý imunitní systém. Česnek je zase všeobecně známý jako přírodní antibiotikum a zapomínat byste neměli ani na vitamín D. Ten tělu v zimních měsících pro nedostatek slunce schází. Najdete ho třeba ve vaječném žloutku, rybím tuku či v mléce.

3. Med je osvědčený lék na všechno

Léty osvědčeným pomocníkem v boji proti bakteriím a virům je med. Elixír života, jak se mu často přezdívá, totiž obsahuje množství vitamínů a minerálních látek důležitých pro lidský organismus. Posiluje imunitní systém, zmírňuje příznaky nemocí dýchacích cest a podporuje trávení. Jako přírodní zdroj sacharidů navíc tělu dodává potřebnou energii. Nejen zdravý, ale i chutný je například Med luční, lipový nebo lesní od společnosti Medokomerc. „Med lesní obsahuje aminokyseliny a antioxidanty, které imunitní systém zaručeně povzbudí," říká medový sommeliér Milan Špaček ze společnosti Medokomerc. Ať už si med namažete na chleba, rozpustíte v čaji nebo ho budete jíst po lžičkách, vaše tělo vám určitě poděkuje.

4. Měřte si pravidelně tlak

Krevní tlak je důležitým ukazatelem zdraví vašeho srdce a cév. Znalost hodnoty krevního tlaku je nezbytná pro zahájení léčby hypertenze, která je jednou z nejčastějších příčin infarktu, mrtvice či selhání ledvin. Dokonce se odhaduje se, že až 25 % úmrtí ve věku nad 40 let je zapříčiněno právě tímto onemocněním. Nejkvalitnější validované tlakoměry navíc dokáží detekovat srdeční fibrilace síní, čímž varují před nebezpečím mozkové mrtvice. Jedním z modelů je např. „chytrý" tonometr OMRON M7 Intelli IT s AFib, vybavený unikátní INTELLI manžetou s indikátorem hypertenze, kontrolou utažení manžety a navíc s bezdrátovým připojením do mobilu nebo tabletu pro uložení naměřených hodnot. Ty pak můžete jednoduše ukázat svému lékaři.

5. Inhalování je prevence i lék

Při dlouhodobých problémech s respiračním onemocněním i při obyčejném nachlazení vám pomůže inhalování. To zmírní obtíže spojené s ucpaným nosem, prospěje dýchacím cestám a také poslouží jako prevence proti nachlazení. „Pozor však na klasické vdechování horké páry, u kterého hrozí popálení, a navíc inhalujete pouze vodní páru a nikoliv účinnou látku. Inhalace s pomocí inhalátoru (např. Omron Nami Cat, který si zamilují hlavně děti) je moderní způsob, který přináší efektivní a účinnou léčbu dýchacích obtíží i rýmy. Chcete-li předcházet nemocem a dýchacím potížím, inhalujte před spaním po dobu 10 – 15 minut,“ doporučuje pediatrička Jarmila Seifertová. Výhodou inhalátoru je, že léčivou látku umístí přímo do plic, takže začne brzy působit a zároveň omezí její vedlejší účinky.

Měřte si pravidelně teplotu

Měření teploty se v posledním půl roce stalo velmi důležitým prvkem péče o zdraví. Přesný a rychle fungující teploměr se tak stává nepostradatelnou součástí domácích lékárniček. Skleněným rtuťovým teploměrům už dávno odzvonilo, jejich elektroničtí nástupci jsou sice rychlejší, ale pořád je třeba je hygienicky ošetřit. Technologickou špičkou dneška jsou precizní a rychlé bezkontaktní teploměry. Zcela spolehlivý a bleskurychlý je FAMIDOC FDIR – V22, kterým změříte teplotu během jedné vteřiny. Stačí zaměřit na konkrétní místo. Můžete tak měřit teplotu nejen členům rodiny, ale i zvířatům nebo zjistit teplotu vody a jiných povrchů.