Měkké, hladké povlečení a prostěradlo přizpůsobující se teplotě lidské pokožky vás ukolébá tak, že se z něj nebudete chtít ráno vybatolit. Chcete aby vaše ložní prádlo vydrželo co nejdéle zářivě bavlněné, pohodlně měkké a správně tvarované? Nyní zjistíte, jak výrobek udržovat, aby vám vydržel dlouhá léta.

Správný výběr je základ

Hladká údržba začíná už při nákupu, a to výběrem nejlepšího materiálu a střihu. Vyhněte se lacinému povlečení částečně průsvitných látek. Nejlepší jsou přírodní materiály, které se dají snadno udržovat a je možné je prát na vyšší teploty, což pomáhá tomu, aby látka zůstala bez virů a bakterií.

Dávejte pozor také na švy. Pevné rovné švy a rovně střižená látka jsou základem kvalitního povlečení. Díky tomu poznáte, že bylo povlečení ušito s největší péčí a opatrností. Takové prádlo pak zvládne i ždímání za nejvyšších otáček a praní při vyšších teplotách. Neroztrhá se, nevytahá a ani se neuvolní švy.

Materiál budete patrně volit dle vlastního pohodlí a teploty, jakou jste zvyklí udržovat v ložnici. Ale odlišný materiál vyžaduje odlišné zacházení. Dobře si nastudujte štítek vašeho ložního prádla a přesvědčte se, že s ním zacházíte správně.

Třiďte prádlo pro lepší výsledek

Roztřiďte prádlo podle materiálu, protože pak budete moci povlečení i prostěradla vyprat tak, aby byl na každý materiál použit správný prostředek a správně zvolena teplota. 100% bavlna je nejlepší volbou. Bavlněné plátno se dobře udržuje a lze jej prát na velmi vysoké teploty (většinou od 60 °C výše). Taková teplota je žádoucí pro zničení roztočů, bakterií a virů.

Teploty nad šedesát stupňů zvládá i damašek, tedy zvláštní luxusní druh bavlněného povlečení vysoké kvality. Podobně přistupujeme také k prádlu z bavlněného saténu a čistého bavlněného krepu, které snesou i 60 °C. Vysoké teploty dobře snáší i mikrovlákno a jersey.

Doporučujeme prát ložní prádlo naruby, to kvůli zachování barev. Pokud je povlečení opatřeno zipem, zapněte jej.

Sušení v sušičce, nebo na vzduchu?

Mikrovlákno, satén a krep se nemusí žehlit, protože jde o látky z podstaty nekrčivé. Nicméně látky, které je možné žehlit, jsou opět snadnější na údržbu. Vysoká teplota aplikovaná žehličkou je totiž ničivá pro bakterie a viry, což oceníte zejména během a po nemoci. Většinu povlečení je možné sušit v sušičce na nižší nebo střední teplotu, ale bavlněné látky se nemusíte bát žehlit trochu vlhké. Pokud prádlo uschne skrčené, hůř se žehlí. Lehce navlhlá látka pod teplem žehličky uschne a zároveň se narovná.

V sušičce je nejlepší sušit froté, které je pak mnohem nadýchanější a měkčí. Při sušení v sušičce je dobré obrátit prádlo naruby a se zapnutými knoflíčky i zipy. Většina prádla sušená v sušičce se nemusí žehlit, nicméně pokud se buben sušičky přecpává, zvyšuje se šance, že prádlo vytáhnete pomačkané.

Pokud sušíte prádlo volně, vyhněte se ideálně sušení v koupelně nebo jiných nevětraných prostorách. Volte vzdušné a teplé místo, dobře větrané, ideálně na průvanu. Pokud věšíte povlečení a prostěradla za rohy, k věšení použijte několik kolíčků, aby se nevytahalo. Nejlepší je přehodit prostěradlo přes několik šňůr, aby vzduch proudil všemi směry. Při venkovním věšení obraťte povlečení naruby, aby pod slunečními paprsky barvy nevybledly.

Tipy na závěr

Před prvním použitím vyperte povlečení alespoň jednou, a to asi na 40 °C. Zbavíte se tak mírného zápachu a nečistot z výroby. Nepoužívejte aviváž, která obaluje vlákna filmem a snižuje prodyšnost materiálu. Pokud chcete, aby vaše prádlo vonělo, použijte jen nepatrné množství aviváže, nebo přidejte do praní pár kapek esenciálního oleje. Prádlo perte asi jednou za dva týdny, protože se v něm zachytávají vlasy, chlupy a kousky kůže, které podporují životní prostředí pro roztoče.